Index Vakbarát Hírportál

Annyi pénze van az NFL-nek, 10 Plútó-missziót fizethetnének

2015.07.21. 18:27

Az NFL-nek olyan jól sikerült a múlt szezon, hogy 7,24 milliárd dollárt, rekordmennyiségű pénzt szórt szét a csapatok között, ez csapatonként 226,4 millió dollárt jelent, a pénz elsősorban a tévés bevételekből származik. Ez a Green Bay Packers üzleti jelentéséből derült ki kedden. 

Hogy kicsit kontextusba helyezzük a dolgot:

  • ez 1,3 milliárd dollárral több, mint az azelőtti idényben
  • 2005-ben csapatonként 82 millió járt a közös kasszából
  • öt évvel ezelőtt a csapatok között 3 milliárd dollárt osztottak szét
  • a most kapott 228 millió majdnem százmillió dollárral több, mint a salary cap
  • 10 Plútó-missziót tudna a liga finanszírozni ennyi pénzből, számolta ki az SB Nation

A Packers által kapott pénzösszeg most úgy derült ki, hogy az üzleti jelentésüket kötelesek közzé tenni a klub tulajdonosi szerkezete miatt, és ha már róluk van szó:  a bevételeik tizenhat százalékkal emelkedtek az előző évhez képest.

A liga esetében  az 1,3 milliárdos növekedés elég komoly pénz, és főleg annak köszönhető, hogy a múlt idény előtt több tévés társasággal is újraszerződtek, és nyolc csütörtök esti foci jogait meg eladták a CBS-nek úgy 250-300 millió dollárért. 

A pénzben a tévés bevételek mellett benne van amúgy még az NFL.com, az NFL Network és a merchendise által generált bevétel is. 

Így kaptak a csapatok a közös kasszából mostanság

2010: 95 millió dollár

2011: 171 millió dollár

2012: 179 millió dollár

2013: 187 millió dollár 

2014: 226 millió dollár

Ha Roger Goodellen múlik, akkor a következő évtizedben még durvábban fog emelkedni az összeg, ő azt szeretné, hogy 2027-re elérjék az évi 25 milliárd dollárt, és ha a tendenciát nézzük, akkor ezzel nem lesz gond, mivel évről-évre nőnek a bevételek, ahogy a liga népszerűsége is.

Goodellnek elég kemény éve volt a családon belüli erőszakos balhék miatt, rengetegen támadták, hogy nem kezelték kellő komolysággal Ray Rice ügyét, aztán jött a deflategate, viszont a mostani 228 millió dolláros kifizetéssel miatt biztosan a szívükbe zárták a tulajdonosok.  



Rovatok