Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz itt, ha az Arkansas elkezd passzolni is?

2015.09.07. 15:55

A titkos SEC-favorit fizikális futballistái nekiestek a szezonnak, de nem a futójáték dominált a UTEP ellen 48-13-ra megnyert szezonnyitón, és ez nagyon jó hír. Tailgate, 4. rész.

Mert azt mindenki sejthette, hogy Jonathan Williams sérülése ellenére a futójátékban nem lesz drasztikus visszaesés, inkább az volt a nagy kérdés, hogy a múlt szezonban szerény passzjátékot mennyire sikerül felpörgetni az első meccsre, ahol a UTEP-re várt az áldozati bárány szerep.

Ezek után öröm volt nézni, hogy az utolsó évére visszatérő Brandon Allen irányító milyen magabiztossággal kezdte el dobálni a labdákat az ország legnagyobb támadófalának megnyugtató ölelésében. Ennyit jelent, hogy már egy tapasztalt ember osztogatja a passzokat, és ez az amire már utaltam az első részben is: a Razorbacksnek megvan az előnye ezen a poszton több közvetlen riválissal szemben. Na de nem csak ezen múlt. 

Mert az új offensive coordinator, Dan Enos kicsit felpiszkálta a dolgokat, Allen is elismerte a meccs után, hogy teljesen más dimenzióban játszott így, hogy egy ilyen offensive coorditora van a pálya szélén. A múlt év legjobb elkapója, Keon Hatcher szintén elemében volt, úgyhogy csodálatosan megkomponált drive-okkal pakolta fel a pontokat a táblára a csapat. Allen összesen öt különböző célpontot talált el labdákkal, amíg a pályán volt, ez már csak azért is ad optimizmusra okot, mert tavaly Hatcheren kívül a többieknek alig volt elkapásuk. 

Nyilván itt a szezon elején az lesz a stratégia, hogy Allen és az elkapó felszívják magukat és magabiztosak legyenek addigra, amikor már a kőkemény SEC-ellenfelek jönnek. Erre volt tökéletes ez az első meccs. Allen 14/18-as passzmutatóval 308 yarddal és 4 touchdown-passzal zárt, utóbbi karriercsúcsának beállítása volt, és mindez 99,8-as QBR-t jelentett, ami olyannyira jó, hogy a SEC elmúlt tíz évében a negyedik a rangsorban. Az utolsó negyedre Allen lepihent, úgyhogy jöhetett az öcsi, Austin Allen, hogy ő is játsszon egy kicsit. 

A pazar irányítóteljesítmény mellett lehet dicsérni Keon Hatchert, aki száz elkapott yard fölé ment, plusz volt két touchdown-elkapása. Majdnem rasztáit adta az egyik elkapás után, a utepes Adrian Hynson ugyanis csak a hajánál fogva tudta a földre rángatni, Hatcher egy kicsit zokon is vette a dolgot. A másodéves Jared Cornelius is biztatóan szerepelt, és elég klassz touchdownja volt. 

És hogy nézett ki a Jonathan Williams utáni futójáték? A tavaly 1100 yardos Alex Collins kézbe vette a dolgokat, és berúgta a motort, időnként a támadófal akkora folyosót nyitott előtte, hogy ott egy kisbusz is keresztül tudott volna hajtani.

Az első félidő végén egy 70 yardos futással robbantott, összesen 127 yarddal és egy touchdownnal zárt, pont valami ilyet vártunk tőle. És akkor a többiek: Kody Walker brutális, SEC-re termett rettenetes fizikummal rendelkezik, de a sérülések után egyelőre csak a visszaszoktatása ment, viszont így is láthattuk, hogy Marshawn Lyncht idéző harcosságra lehet tőle számítani. 

Az újonc Rawleigh Williamsnél senki nem futott tavaly több yardot Texas állam középiskolás mezőnyében, most a meccs végén már folyamatosan kapta a terhelést: az akarattal itt sem volt gond, de többször nem a legjobb döntést hozta, igaz, ezen lehet javítani. Az már most látszik, micsoda erő van a srácban, és a Herbert-féle edzőtermi kiképzésnek még csak az elején jár. 

A négy kezdőt elvesztő védelemben a front seven ellentmondást nem tűrően dolgozott, és a UTEP kárára tizenegy yardveszteséggel járó szerelést hoztak össze. Ám becsúszott néhány csúnyán elrontott szerelés is, ezekre majd oda kell figyelni, mert a konferencián belüli csapatok ellen már nem fog beleférni. A corner Henré Toliver azzal vetette magát észre, hogy volt egy labdaszerzése mélyen az ellenfél térfelén, a következő playnél Alex Collins be is rontott az endzone-ba. A secondaryt nagyon próbára sem tette a UTEP, melynek speciális egysége is csődöt mondott, és labdákkal ajándékozta meg az Arkansas-t.

Bemelegítésnek pont jó volt ez a könnyed győzelem hazai pályán, a jövő héten a Toledo ellen lehet folytatni, aztán Texas Tech, ami után már az első konferencián belüli meccs jön. A remekül nyitó Texas A&M lesz az ellenfél hazai pályán a hónap végén, ahol remélhetőleg egy olyan csapattal találkozik majd az Aggies, ami ellen nehéz lesz védekezni.

Legalábbis ezt reméli Bret Bielema edző: "A Dan Emos által megálmodott támadójáték megmutatta, az ellenfeleink védőinek mennyire nehéz dolguk lesz ellenünk". 



Rovatok