Index Vakbarát Hírportál

Lavinát indíthat el az NFL-ben a sztrájkoló Seahawks-sztár

2015.09.17. 11:28

A Seahawks-safety Kam Chancellor az alapszakasz második fordulójában sem lép majd pályára, mert továbbra is tüntet, hogy átalakítsák jelenlegi szerződését. De a jelenség miatt már nemcsak Seattle-ben aggódnak, a hírek szerint szerte a ligában elkezdtek félni a csapatok. 

A PFT forrásai szerint attól tartanak, hogy egyre több nagy név mondja majd be az unalmast, és Chancellorhoz hasonló sztrájkba kezd, ha nem kapnak új szerződést több pénzzel. Chancellor egyébként azt szeretné elérni, hogy 2017-es pénzéből emeljenek át egy kicsit 2016-ra, de ez végeredményben ugyanaz: több pénzt akar. Egy salary cap elég érzékeny dolog, pláne a Seahawksnál, ahol 1-2 millió átcsoportosításához is komoly fejtörést okozna. 

Ezért is lehet arról hallani, hogy az NFL arra szeretné ösztönözni a Seahawkst: semmiképp ne adják be a derekukat safetyjüknek, mert lavinát indíthatnak el. Sokan az irányító Russell Wilson és a linebacker Bobby Wagner szerződésének újrakötése után elkezdték tördelni a kezüket a ligában, hogy ez így nem lesz jó hosszabb távon az összegek miatt. Ha Chancellor nem is akarja kimondani, de nyilván csapattársainak új szerződése is benne van abban, hogy most keménykedik. 

A salary cap, tehát az éves fizetési keret, amiből a csapatok gazdálkodhatnak 2013 óta évente tízmillióval növekedett, az idei szezonra 143, 28 millió dollárban maximalizálták a pénzt. A növekedés miatt néhány játékos úgy érezheti, hogy leértékelődött, mivel nem szakít ki akkora pénzt az éves keretből, úgyhogy ha bekeményit és fenyegetőzni kezd, akkor azzal nyomást gyakorol a csapatára.

Ráadásul a fizetési keretek növekedése szinte biztosra vehető, amekkora üzlet az NFL, és ez még inkább lehet olaj a tűzre, mivel a három-négy ével ezelőtt aláírt szerződések tulajdonosai úgy érezhetik, hogy még inkább leértékelődnek, és nem kapják meg azt a pénzt, ami a képességeik alapján járna nekik. Chancellor amúgy mostani szerződése alapján a tizenharmadik legjobban fizetett safety a ligában, ha a garantált pénzeket nézzük. 

Ezért lehet a jövőben az új taktika a szerződések kidolgozásakor, hogy

nem évenkénti garantált összegekben egyeznek majd meg, hanem úgy, hogy a játékos a cap egy bizonyos százalékát kapja meg.

A PFT-s Mike Florio szerint ez úgy nézne ki, hogy lenne egy éves alapfizetés, és erre bónusz formájában jönne rá az adott százalék. 

Ebben az esetben védve érezhetnék magukat a játékosok, amennyiben folytatódik a tendencia, és évről-évre tízmillió körüli összegekkel nő a keret. Az más kérdés, hogy egy ilyen megoldásról mit gondolna az NFL meg a csapatok. 

Egyelőre csak annyi biztos, hogy a 2013-ban új szerződést kapott Chancellor tartja magát korábbi álláspontjához, és nem lép pályára a Green Bay Packers ellen sem a második héten, míg a Seahawks sajnálkozik a kialakult helyzet miatt. Mellesleg a safety lett az első olyan játékos 2011 óta, aki holdout miatt mérkőzést hagyott ki, de hol van még Sean Gilberttől, aki 1996-ban egy egész szezont hagyott ki, miután megkapta a franchise taget a Redskinstől.  

Már az NFL is elkezdett dolgozni a háttérben állítólag, miközben a szerződések új korszaka jöhet.

Posted by 120 yard on 2015. szeptember 17.


Rovatok