Index Vakbarát Hírportál

Őrületbe kergetik az NFL-t a bénázó bírók

2015.12.02. 15:58

Legutóbb talán akkor volt ennyire bíróellenes hangulat az NFL-ben, amikor a 2012-es játékvezetői lockout miatt tartalékokat hívtak be, akik aztán halmozták a hibákat. Ennek csúcspontja volt a Seahawks-Packerst lezáró interception-touchdown, ami annyira röhejes volt, hogy mémesedett. Mémek most nincsenek, csak rengeteg feszültség. 

A probléma az, hogy a bírók tetemes mennyiségű hibát halmoztak fel néhány hét alatt, és emiatt már az edzők, játékosok idegei pattanásig feszültek. Nyilatkozataikban nem kímélik a bírókat meg a ligát, de már a tévés kommentátorok is rendszeresen csesztetik a játékvezetőket, és jogosan, mert meccsek végkimenetelét befolyásoló hibák is születtek. 

A Fox Sports szakértőjeként dolgozó NFL-es bírópápa, Mike Pereira már azt mondta vasárnap egy közvetítés alatt, fogalma sincs, miért hoznak ilyen döntéseket kollégái. De még néhány vélemény:

Nem aggódom amiatt, hogy megbüntethetnek, de ezek a bírók szarok voltak. Elegem van ebből a ligából, ez egy férfias sport elvileg, mindenki legyen férfi.  

- Alex Boone, a San Francisco 49ers guardja.

A bírók egyszerűen szenvedtek, nem voltak képesek háromig elszámolni

- Bruce Arians, az Arizona Cardinals edzője. 

A 49ers-Cardinalson botrányosan gyenge (egyszer abba is sikerült belezavarodniuk, hányadik down jön) és húsz büntetést kiosztó Pete Morellivel és csapatával azóta el is bántak: elvették tőlük a vasárnapi főműsoridős Colts-Steelerst, aminek Morelli még talán örül is, mert tíz éve már vezetett a két csapatnak, a meccs után egy téglát küldtek be kaliforniai lakása ablakán. Helyette megkapták a délutáni Patriots-Eaglest, Bill Belichick bizonyára ujjong. 

De mi lehet a probléma? Az egyik népszerű teória: a tapasztalat hiánya. Ha megnézzük az NFL-bírók tapasztalat szerinti eloszlását, akkor azt látjuk, hogy tíz játékvezető első évét tölti a ligában, tizenhárman a másodikat tapossák.

A Footballzebras.com adatai szerint a 2013-as szezon után egész komoly mennyiségű, tizennégy bíró hagyta el a ligát, visszavonultak, vagy szerződésüket felbontotta az új főnök Dean Blandino. A múlt szezon után hatan mentek el a ligából, úgyhogy a játékvezetői keret közel ötödét kellett pótolni, 23 új embert hoztak. Mike Pereira szerint ennek a nagy garnitúraváltásnak issza most meg a levét a liga. Az ESPN mellékelt ábráján egyébként látható, hogyan oszlik el a tapasztalat években. 

Általában 4-5 évnyi jó teljesítmény kell ahhoz, hogy valakire rá merjenek bízni egy Super Bowlt, úgyhogy az utóbbi két évben beáramlott játékvezetők még mindig csak tanulnak. Márpedig a tanulásban benne van az, hogy hibáznak, az emberi faktort nem lehet kiiktatni a játékvezetésből, bármilyen frusztráló is ez. A Footballzebras szerint nagyjából hasonló folyamaton ment keresztül az NFL a kilencvenes évek elején, amikor ugyanígy sokan fejezték be, és fel kellett tölteni a bírói keretet új emberekkel. 

Ugyanakkor nem lehet kizárólag a tapasztalatlanságra fogni, hogy a játékvezetés színvonala a béka segge alatt van, mert a fentebb már említett Morelli 18 éve vezet az NFL-ben. Rob Vernatchi már 12 éve NFL-bíró, a Steelers-Chargersön mégis hagyta tovább pörögni az órát egy kirúgás után. Ed Camp, aki a tizedik héten a Jaguars-Ravensen hibázott nagyot, amikor elnézett egy false startot, már tizenhat éve bíróskodik az NFL-ben. És itt bejön egy másik faktor is: az NFL-ben egyre gyorsabb a játék, az idősebb játékvezetőknek pedig ez nem túlzottan kedvez. 

Nem nagyon látni azt sem, hogy a döntési fázisba 2014-ben bevont New York-i központ különösen segített volna, hogy hibamentesebben működjön a játék, ráadásul Morellire azért akadtak ki a 49ers-Cardinalson, mert 3-4 percen keresztül tökölt a bázissal együtt, mire meghozták a döntést. Plusz van egy olyan dolog, hogy a bírók úgy gondolhatnak New Yorkra, mint tuti biztosíték, ami majd kiküszöböli a hibáikat. A döntési procedúrán tehát nem segített a New York-i központ, sőt, inkább lassította a meccseket. 

A liga ettől függetlenül kénytelen szankcionálni és elismerni a hibákat. Morelliék pihentetésével idén harmadjára nyúltak bele egy meccsre delegált stábba. Sokak szerint javítana valamit a helyzeten amit már Pereira is javasolt korábban: a meccsek főbírói legyenek teljes állásban alkalmazva az NFL-nél, mivel így sokkal több idő jutna a munkájukra, bár ez nyilván semmit nem garantál. A játékvezetők felkészülésén és kiértékelésén is javítani lehetne, de van olyan vélemény is, ami a bírók munkáját irányító Dean Blandinót teszi felelőssé az egész felfordulásért, mondván, hogy nem megfelelő ember a munkájára, mert nincs pályán szerzett tapasztalata, és ezért nagy a szakadék közte és az alkalmazottjai között. 

Instant orvosság nincs a kialakult helyzetre, és az NFL csak remélheti, hogy az alapszakasz utolsó hetei és a rájátszás nem hasonló bődületes hibákról szól majd. 



Rovatok