Index Vakbarát Hírportál

Négy év: visszajött onnan, ahonnan senki

2015.12.29. 15:52

A futójátékos Tim Hightower karrierje finoman szólva is szinte csak a megpróbáltatásokról szól. Középiskolásként és egyetemistaként sem számított nagy tehetségnek, amikor viszont ennek ellenére berobbant volna az NFL-be, egy súlyos térdsérülés, majd az azt követő fertőzés kettétörte a pályafutását. Négy évig az amerikaifutball közelébe sem került, az idén kapott második, talán utolsó esélyéből viszont hollywoodi sztorit csinált.

A most 29 éves játékos egy nagy egyetemnek sem kellett, így az egyetemi bajnokságban másodosztályú Richmond Spiders csapatába került, ahol ugyan iskolarekordot állított fel a végzős évében futott 1924 yarddal és 20 touchdownnal, de ettől még nem álltak érte sorba az NFL-csapatok. A 2008-as draft ötödik körében választotta ki az Arizona Cardinals, ahol ugyan folyamatosan javult első három évében annak ellenére, hogy három társával kellett megküzdenie a futásokért, a Cardinals mégis elcserélte a Washington Redskinshez.

Kövesse Facebookon a 120 yardot!

A váltás bejött, Hightower alapember lett a Redskins támadósorában, egészen addig, amíg 2011. október 23-án el nem szakadt egy térdszalagja a Carolina Panthers elleni mérkőzésen. Akkor még maga a játékos sem sejtette, hogy a súlyos, de az NFL-ben viszonylag gyakori sérülés majdnem a pályafutása végét jelenti.

2012-ben még lábadozott, amikor plusz egy évre aláírt a Washingtonnal, ami közrejátszott abban, hogy még azelőtt visszatért az edzésekre, hogy teljesen felépült volna, így a 2011-es műtétet egy újabb követte 2012-ben. Csakhogy rá egy évre egy fertőzést találtak a térdében, ami miatt egészen 2015-ig egyetlen csapat sem kereste.

Januárban aztán a New Orleans Saints ajánlott neki szerződést a nyárra, de csak Khiry Robinson november 2-i sérülése után kapott tényleges lehetőséget a csapattól, amiben december 13-án már kezdőjátékosként lépett pályára, miután újabb Saints-futójátékosok dőltek ki.

Aztán jött a nagy áttörés

Novemberben ugyan volt egy meccse korábbi csapata, a Redskins ellen, amin 46 yardig jutott, decemberben, kezdőként viszont nagyon beindult. A Tampa Bay ellen megnyert meccsen 28 futásból 85 yardot és egy TD-t, majd a Detroit ellen 13 futásból 54 yardot, most hétvégén pedig a Jacksonville ellen megnyert mérkőzésen 27 futással 122 yardot és 2 TD-t szerzett.

Nem csoda, hogy a győzelem után azt írta Twitterén, hogy aludni is alig bírt.

Egy olyan igazi kalandon vagyok túl, ami minden lehetséges módon próbára tett, de pont ezért szerettem, és pont ezért vagyok hálás érte. Szükségem volt minden leckére, minden cseppnyi bátorságra, erőre, bölcsességre és elhatározásra... Az, hogy pozitív hatással lehetek a családomra, a közösségre és azokra, akiket szeretek, többet jelent nekem, mint bármilyen dollárral kifejezhető összeg. Boldog vagyok, hogy soha nem adtam fel.

Tim Hightower ezzel olyan dolgot valósított meg, ami nagyon keveseknek adatik meg, 4 év kihagyás után ugyanis szinte senkinek nincs visszaút az NFL-be, főleg nem egy térdsérülés után visszatérni vágyó futójátékosnak.

A rájátszásról biztosan lemaradó New Orleans Saints a csoportrivális Atlanta Falcons ellen zárja a 2015-ös bajnokságot. Ám hogy 2016-ban is a Saintsnél, vagy az NFL-ben lesz-e Hightower, azt korai megjósolni, idén ugyanis csak a veteránoknak járó minimumért, a 745 ezer dollár részarányos hányadáért, 394 ezer dollárért írt alá a szezon végéig szóló szerződést a Saintsnél. De azok után, hogy a decemberben kapott lehetőséggel Hightower a csapat második legjobb futójátékosa lett a szezon végére a szintén sérült Mark Ingram mögött, jelentősen nőttek az esélyei, hogy a 2015-ös idény ne csak egy rövidke valóra vált álom maradjon neki.



Rovatok