Index Vakbarát Hírportál

A macskák nem tekerednek úgy, ahogy a Packers-védő

2016.01.04. 09:39

Igazán sokkoló meglepetés nem jutott az NFL alapszakaszának utolsó fordulójára, de azért így is belefért a 17. játéknapba az, hogy a New England Patriots elveszítse a rájátszásra a hazai pálya előnyét, Peyton Manning több mint két évtized után újra csereként lépjen pályára, és az is eldőlt, hogy ki választ majd először az áprilisi drafton, no meg a rájátszás menetrendje is összeállt.

A nap mozdulata viszont az NFC északi csoportjának első helyéről döntő Minnesota Vikings–Green Bay Packers-meccsen jött, amin a védő Micah Hyde elképesztően kicsavarodott mozdulattal, fél kézzel húzta le a Vikings-irányító Teddy Bridgewater passzát.

A 17. forduló eredménye

New York Jets-Buffalo Bills 17-22

Pittsburgh Steelers-Cleveland Browns 28-12

New Orleans Saints-Atlanta Falcons 20-17

Baltimore Ravens-Cincinnati Bengals 16-24

New England Patriots-Miami Dolphins 10-20

Jacksonville Jaguars-Houston Texans 30-6

Tennessee Titans-Indianapolis Colts 24-30

Washington Redskins-Dallas Cowboys 34-23

Philadelphia Eagles-New York Giants 35-30

Detroit Lions-Chicago Bears 24-20

San Diego Chargers-Denver Broncos 20-27

Seattle Seahawks-Arizona Cardinals 36-6

Tampa Bay Buccanneers-Carolina Panthers 10-38

Oakland Raiders-Kansas City Chiefs 17-23

St. Louis Rams-San Francisco 49ers 16-19

Minnesota Vikings-Green Bay Packers 20-13

Hyde hiába villant nagyot, a Packers így sem tudott nyerni, pedig a védelmük teljesen elfojtotta a Minnesota támadójátékát: Bridgewater 100 passzolt yard alatt, touchdown nélkül zárt, igaz a Vikings futójátéka 151 yardot termelt.

A győzelemről inkább a Vikings védelme tehetett: az Aaron Rodgers kezéből kivert labdából touchdownt szerző Captain Munnerlyn révén 20-3-ra húzott el a Vikings. Ráadásul a vendégek a negyedik negyed végén majdnem rövidre is zárták a győzelem kérdését, de Cordarrelle Patterson remek visszahordása alatt a rúgójátékos Mason Crosby mentett nagyot, és ütötte ki Patterson kezéből a labdát, újra helyzetbe hozva a Packerst, de 20-13 után már így sem tudtak újabb pontokat szerezni.

A Denver Broncos és a San Diego Chargers meccsén a sérülésből felépülő Peyton Manning 1994. szeptember 24-e után először volt újra csere saját csapatában: akkor a Tennessee Volunteers egyetemi csapatában Todd Helton kezdett előtte – Manning már azon a meccsen átvette az irányítást, onnantól kezdve pedig egészen idén január 3-ig vagy kezdett csapatában, vagy sérülés miatt nem játszott egyáltalán.

A helyette kezdő Brock Osweiler viszont meglehetősen gyengén indított a Chargers ellen, így a második eladott labdája után lecserélték, a helyére beálló Manning pedig megfordította a meccset, ezzel pedig megszerezte a hazai pálya jogát a rájátszásra a Broncosnak. Az persze még nem ismert, hogy ki kezd majd a Denver következő mérkőzésén, de erre két hete lesz a csapatnak, hogy kitalálja – a közönség alighanem Manninget várná a rájátszásra, legalábbis a győzelem utáni álló ováció, amivel köszöntötték erre utal.

Ehhez persze az is kellett, hogy a sérülésektől tizedelt New England Patriots vereséget szenvedjen Miamiban, ahol a csapat vezetőedzője, Bill Belichick a meccs végén inkább lehozta több kezdőjét is, nehogy ők is megsérüljenek, ahelyett, hogy ráment volna az egyenlítésre. Komolyabb baj nélkül így sem úszták meg, a Dolphins-védő Ndamukong Suh-t olyan szerencsétlenül blokkolták egy játék alatt, hogy ráesett a Patriots-irányító Tom Brady térdére/bokájára, aki a meccsen, majd utána is komolyan sántított emiatt.

Ahogy a sor elején, úgy a mezőny végén is volt még miről dönteni, hiszen a draft legelső választási lehetősége is csak vasárnap vált biztossá. A Tennessee Titans sokáig nagy harcban volt az Indianapolis Colts ellen, a legvégén még a fordításért mentek – ha sikerült volna, hátrébb csúsztak volna a drafton, de mivel kikaptak a Coltstól, ők választhatnak először április végén, őket pedig a Cleveland Browns követi majd a sorban.

A korábban már biztosan rájátszó AFC-csapatok, vagyis a Kansas City Chiefs, a Cincinnati Bengals, a New England Patriots és a Denver Broncos mellé a Pittsburgh Steelers és a Houston Texans jutott be a playoffba.

Az NFC hat rájátszója már korábban eldőlt, ott a Seattle Seahawks, a Green Bay Packers, a Washington Redskins, a Minnesota Vikings, az Arizona Cardinals és a Carolina Panthers jutott tovább az alapszakaszból.

A január 9-10-i Wild Card fordulóban ezeket a meccseket rendezik:

  • január 9. 22.35: Kansas City Chiefs-Houston Texans
  • január 10. 02.15: Pittsburgh Steelers-Cincinnati Bengals
  • január 10. 19.05: Seattle Seahawks-Minnesota Vikings
  • január 10. 22.40: Green Bay Packers-Washington Redskins

Az AFC-ben a Patriots és a Broncos, az NFC-ben a Cardinals és a Panthers pihennek.



Rovatok