Index Vakbarát Hírportál

Elismerte döntő szabálytalanságát a Super Bowl MVP-je

2016.02.16. 20:24 Módosítva: 2016.02.16. 21:00

Tovább árnyalja a február 7-i Super Bowlt végleg eldöntő játék fontosságát az a nyilatkozat, amit a döntő legértékesebb játékosának választott Von Miller tett, ugyanis elismerte, hogy szándékosan szabálytalankodott a labdaszerzés alatt, amit ha észrevettek volna a bírók, az komoly hatással lehetett volna a végeredményre.

Ez ugyanaz a játék, amivel korábban már foglalkoztunk: bő négy perccel a mérkőzés vége előtt Von Miller ütötte ki a Panthers-irányító Cam Newton kezéből a labdát, a fumble után pedig Newton nem küzdött túlságosan azért, hogy megszerezze azt.

A Sports Illustratedhez tartozó Monday Morning Quaterbacken megjelent interjú szerint viszont az igazán izgalmas rész csak ezután jött.

Kövesse a 120 yardot Facebookon!

Egy pillanatra visszahúztak, úgyhogy nem tudtam egyből a labdára menni. Azt hittem, hogy Cam [Newton] rávetődik majd, de nem is vetődött. Én nem tudtam ráesni a labdára, ezért inkább megpróbáltam egy csapattársamhoz juttatni

– idézte a telefonbeszélgetést Peter King a cikkben, aki arra is kitért, hogy amennyiben így volt, az bizony szabálytalan, a labdát ugyanis nem lehet az ellenfél célterülete felé ütni szándékosan. Már pedig Miller lényegében ezt ismerte be, és a videót visszanézve is ez látszik.

Miután a 74-es mezben játszó Panthers-falember, Mike Remmers egy picit megrántja a Broncos védőjét, az egyből a szabadon pattogó labdára indul. A megtorpanó Cam Newton miatt a közelébe is kerül, majd ahogy melléhuppan, a bal kezével megfogja, és a háta mögé, vagyis a Panthers célterülete felé löki. Innen T.J. Ward szerezte azt meg a négyyardos vonalon, pár játékkal később pedig 16-10-ről 22-10-re, majd 24-10-re húzott el a Broncos, eldöntve a Super Bowl 50-et.

A játékvezetők nem látták a szabálytalanságot, amit ha befújt volna az esethez legközelebb álló vezetőbíró, Clete Blakeman, akkor a Panthers folytathatta volna a támadást, megtartva az esélyt arra, hogy esetleg fordítson.

Ez a szabálytalanság nem visszanézethető a bírókkal, így abban a pillanatban, amikor Blakeman úgy mérlegelt, hogy nem szabálytalan, amit lát, eldőlt az eset. De sokat az sem segített volna a Panthersön, ha visszanézethető szabálytalanság lenne az elütés, a mérkőzés hajrájára ugyanis már rég elhasználták a két ilyen lehetőségüket.

Miller tehát jól döntött: egy ilyen fontos pillanatban, a labdáért harcoló hat-hét játékos között nem volt valószínű, hogy bármelyik bíró is szabálytalanságot fújjon, és mivel ez a játék biztosította be a Broncos győzelmét, a védőnek lett igaza.

Hasonló szabálytalanság egyébként a szezonban korábban is okozott némi gondot: a negyedik fordulóban a Seattle Seahawks és a Detroit Lions meccsén szándékosan ütötte ki a pályáról a labdát a Seahawks-védő K.J. Wright eldöntve a mérkőzést, holott a szabálytalanság miatt valójában a Lions támadhatott volna egy yardról, 10-13-as hátrányban, szűk két perccel a vége előtt.



Rovatok