Index Vakbarát Hírportál

Nem elég nagy a kezed? Gyere, megnyújtjuk

2016.02.26. 17:54

A hétvégén rendezik az NFL Combine-t, ahol az amerikaifutball-bajnokság draftjára készülő játékosok megmutathatják magukat különböző gyakorlatokban, miközben az NFL-csapatok megfigyelői még ízekre is szedik őket. Az irányítóknál például az sem mindegy, hogy kinek mekkora keze van, de már erre is van megoldás. 

Az Arkansas Razorbacks irányítója, Brandon Allen egészen meggyőző idénnyel búcsúzott egyetemi pályafutásától: 3440 passzolt yardja volt, kiosztott 30 TD-passzt, nyolc interceptiont jegyzett utolsó szezonjában, mindezt úgy, hogy a csapatból sorra dőltek ki a legjobb elkapók. Az viszont sokat segítette, hogy az egyetemi amerikaifoci legnagyobb támadófala vigyázott rá. 

Kövesse a 120 yardot Facebookon is!

Egy gond van csak: Allen keze nem elég nagy, márpedig az ilyesmi elég sokat számít az NFL-csapatoknak, amikor irányítót választanak maguknak.  A hüvelykujj és a kisujj közötti távolság a labdabiztonság és a labda érzékelése szempontjából fontos elsősorban, különösen azoknál a csapatoknál, melyek hideg időben szoktak játszani. A legalább kilencincses távolság, vagyis a 22,8 centi az, amit a csapatok minimumként elvárnak, a Seattle Seahawksban játszó Russell Wilson például hiába viszonylag alacsony a posztjához képest (180 cm), de tízincses, azaz huszonöt centis a keze. Brett Favre-nek is lapátkezei voltak, ugyanakkor Alex Smith, Tony Romo, és Michael Vick is úgy csinált NFL-karriert, hogy viszonylag kicsi a keze. 

Ez egy olyan adottság, amin nem nagyon lehetett változtatni, eddig. Amikor Brandon Allen kezét megmérték az egyetemi pályafutását záró Senior Bowlon, akkor 21,6 centi volt, azóta viszont eltelt néhány hét, és a combine-on már 22,2 centit mértek nála. Mire a következő hónapban egyeteme felmérőjén dobál, addigra valószínűleg még tovább nyúlik majd. Nem lesz szemmel láthatóan nagy a különbség, mégis a mindenre ügyelő NFL-es megfigyelőknek talán ez számíthat. 

Brandon Allen Arkansas QB 2015

De hogyan lehetséges ez? Allen elmondta, hogy egy specialistával nyújtatta a kezét, mert kiderült, hogy az izmai és a szalagok nagyon be vannak kötve nála, úgyhogy ezek lazításával lehet segíteni a helyzeten. Bár egyelőre különösebben nem érzékelte a változást, amikor labdát fogott a kezébe, de a növekedés meggyőzte, hogy folytassa a terápiát. Azt is elmondta, hogy a tavalyi draft első helyén elvitt Jameis Winston hasonló kezelésen esett át, mielőtt az NFL-be került. 

Allen amúgy a meggyőző utolsó éves teljesítménye ellenére nem lesz az idei draft topirányítói között, legjobb esetben a hetedik körben mehet el a szakértők szerint. A keze mellett a magassága sem ideális, ugyanakkor gyorsan szabadul a labdáktól, és pontosan passzol, az utóbbi egy évben mutatott produkciója tette draftolhatóvá.  



Rovatok