Index Vakbarát Hírportál

Texasban nem viccelnek: 62,8 millió dolláros stadiont kap egy középiskola

2016.05.10. 21:13

Texasban három dolgot szeretnek rettenetesen az emberek: a fosszilis energiahordozókat, a hatalmas marhacsordákat, és az amerikaifutballt. A három közül pedig talán pont legutóbbi emelkedik ki, legalábbis a középiskolai csapatoknak épített stadionokra szórt közpénz alapján mindenképpen. Most épp egy 62,8 millió dolláros komplexumot szavaztak meg, ami természetesen az Egyesült Államok legdrágább középiskolai pályája lesz.

Maga a 62,8 millió dollár (17,4 milliárd forint) is egészen felfoghatatlan ígéret egy középiskolás, 12 ezer férőhelyes stadionra, főleg úgy, hogy nagyjából 11 kilométerre építik majd fel egy másik, 60 millióból felhúzott, szintén középiskolai létesítménytől – ami két év alatt annyira megrepedt, hogy egy évre be is kellett zárni a statikai renoválás idejére.

Ne maradjon le semmiről!

De Texas bizony ekkora amerikaifutball-állam, az idei NFL-draft 249 választásából a legtöbben, 32-en texasi középiskolában végeztek az egyetemi tanulmányaik előtt, a 2015-ös NFL-szezon kezdetén pedig a harmadik legtöbb játékos származott Texasból az 1695 NFL-es közül.

McKinney-ben szombaton szavaztak meg egy 220 milliós kötvénycsomagot, amiből 50,3 millió dollár megy majd a 12 ezres stadionra – az építkezéshez szükséges további összeget egy 2000-ben megszavazott kötvénycsomag biztosítja. A költségek is ilyen arányban oszlanak meg, 50,3 millió magára a stadionra megy, a maradék 12,5 millió pedig az utakra, csatornázásra és egyéb infrastruktúrára megy majd el.

A McKinney Lions középiskola és az alleni stadion között egyébként csak 11,7 kilométer van. A két város Dallastól van kicsit északra, de az állam déli részén, Houston mellett is kirobbant az építkezési láz, Katyben ugyanis egy 62,5 milliós stadion terveit véglegesíthetik rövid időn belül.



Rovatok