Index Vakbarát Hírportál

Tényleg egy elkapó irányíthat a Patriotsban?

2016.09.19. 14:18

Hiába ment nagyon jól a laposlabdás botrány miatt eltiltott Tom Brady pótlása a New England Patriotsnál, mert a szezon második meccsén megsérült a helyettes Jimmy Garoppolo, aki most bizonytalan ideig nem játszhat. Brady még két hétig biztosan nem térhet vissza, úgyhogy van egy újonc és egy dobni is tudó elkapó a csapatnál, akik közül választani lehet. Mihez kezd most a Patriots? 

Garoppolo a Dolphins elleni vasárnapi meccsen a sérüléséig pazarul játszott, kiosztott 3 TD-passzt, és mintaszerűen vezette ezeket a támadásokat, eleinte kicsit olyan volt, mintha edzésen lennének. A helyére beugró újonc, Jacoby Brissett a teljes második félidőt végignyomta, és kilenc passzkísérletéből hat volt jó, összesen 92 passzolt és 12 futott yardja. Összességében egyáltalán nem volt megilletődve, bár a Patriots mindent meg is tett, hogy tehermentesítse, és többet építettek a futójátékokra, mint Garoppolo alatt, de ez ilyenkor természetes. 

Ne maradjon le semmiről!

A 193 centi magas, 105 kilós Brissett egy harmadik körben draftolt újonc, aki az egyetemi pályafutását a Florida Gatorsban kezdte, aztán átment a North Carolina State Wolfpackhez, ahol tisztességesen végigdolgozta a legutóbbi két évet immár kezdőként, és egy kicsit radar alatt is volt. Mobilis irányító a legutóbbi két idényében összesen 5268 yardot és 43 TD-passzt termelt, emellé még volt 899 futott yardja és 9 futott touchdownja. A 2014-es idényben jegyzett egy klassz sorozatot is, amikor zsinórban 187 passza volt interception nélkül, ami az ACC konferencia történetének hetedik legjobb szériája volt. A középszerű NC State-ből jóval többet sikerült kihozni vele, legnagyobb egyetemi meccsét talán a Florida State ellen játszotta, amikor a Jameis Winstonék ellen 56–41-re elbukott találkozót 359 passzolt yarddal és 3 TD-passzal hozta le. 

Ő is a zsebben érzi jól magát, csak akkor dönt a futás mellett, ha nagyon muszáj, és ráadásul a méretéhez képest jó sebessége is van. Tény, hogy vannak nála erősebb karú irányítók, viszont megbízható játékos, aki nyomás alatt is összeszedett marad, és szorult helyzetekből is jól jön ki. 

A korábbi Patriots-, Giants- és Cowboys-edző Bill Parcells is jól ismeri Brissettet, már középiskolás kora óta figyelemmel követi a karrierjét, ő korábban már agyondicsérte. "Curtis Martin, Willie McGinest, Troy Brown típusú játékos, ezt kapja vele a New England. Sokra tartom őt, nagyszerű srác. Eltökélt, semmiféle probléma nem lesz a viselkedéssel, tökéletes helyre került" - mondta, miután a Patriots draftolta a játékost. 

Az tény, hogy Brissett az utóbbi hónapokban már bizonyított annyit, hogy vele számoljanak tartalékirányítóként, arra az esetre, ha Garoppolóval történik valami. Az előszezonban kipróbálták, akkor 67,8 százalékos pontossággal passzolt, összehozott egy TD-passzt, a labdát nem adta el. A vasárnap történtek után Bill Belichick is arra igyekezett rávilágítani, hogy egy ideje azért már együtt foglalkoznak vele, nem az utcáról esett be. "Jó ideje dolgozunk már vele, egészen a tavaszi edzőtábor óta. Sokat foglalkoztattuk, jó munkát végzett, jól kezelte, amikor nyomás alatt volt, a két és fél negyed alatt remekül teljesített". 

Akkor most mihez kezdenek?

A folytatás viszont az eddigieknél nehezebb lehet a Patriots számára. A Tom Bradyt eredetileg helyettesítő Jimmy Garoppolo 5,5 negyed alatt nagyon meggyőző volt, 70 százalékos pontossággal passzolt, nem volt eladott labdája, 4 TD-t hozott össze és 498 passzolt yardnál állt meg, mielőtt kificamodott volna egy ütés, illetve az azt követő földet érés során a vállcsúcs (Acromion) és kulcscsont (Clavicle) összeköttetését jelentő ízülete.

Garoppolo sérülése után biztosan Jacoby Brissett kezd majd, a Patriots ugyanis már csütörtökön újra pályán lesz, vagyis ha igazolnak is még egy irányítót már hétfőn, annak nagyjából 2-2,5 napja lenne arra, hogy képbe kerüljön a New England támadójátékával, ez pedig lehetetlen.

Egyébként is, nem véletlenül választották ki Brissettet tavasszal a drafton, és nem véletlenül készül a játékos már nyár óta a csapattal: amíg egészséges, ő kezd, és lényegében csak két hetet kell kihúznia valahogy, amíg Tom Brady visszatér. Így a Patriotsnak csak egy tartalék kell erre az időre, vagy ameddig Garoppolo felépül.

De az nem árt, ha egy tartalék azért bevethető, ha valami történik Brissett-tel is. Sok opció szeptember közepén nincs, a használható irányítók 99 százaléka valamelyik csapatnál kezd vagy csere éppen. Cserélni biztosan nem fog a Patriots senkiért, van nekik két jó irányítójuk is, csak az egyik eltiltott, a másik sérült, a pótlásért nem fognak sokat áldozni, maradnak tehát a szabadon igazolható játékosok.

Közülük három valós, egy pedig csak amolyan zárójeles jelöltnek tűnik.

  • Matt Flynn egész karrierjében csereirányító volt, 2011-ben egész meggyőzően helyettesítette a megsérült Aaron Rodgerst a Green Bay Packersben, olyannyira, hogy a Seahawks kezdeni vitte oda Seattle-be, de végül alulmaradt a későbbi Super Bowl-győztes Russell Wilsonnal szemben. Kisebb kitérő után visszakerült a Packershöz, ahol 2013-ban megint hosszabb időre be kellett állnia Rogers helyére, de azóta sehol nem tudott megtapadni. 2015 nyarán rövid ideig ott volt a Patriots edzőtáborában is, amikor Brady eltiltását tárgyalták, ám mivel akkor még nem lépett életbe a négymeccses büntetés, végül nem kellett a csapatnak.
  • Ryan Lindley is beugrott 2015-ben a Patriotshoz egy rövid időre az edzőtáborba, de őt sem tartották meg. Utoljára 2014-ben, az Arizona Cardinalsban kezdett, de egy meccset sem nyertek vele.
  • Ők ketten valamennyire tehát már ismerik a Patriots támadórendszerét, még ha egy éve is találkoztak ezzel. T.J. Yates is ismerős a rendszerükkel kicsit, ő ugyan nem volt a Patriotsnál soha, de 2011-13 között és 2015-ben is a Houston Texansnál volt, ahol legutóbb már az a Bill O'Brien volt a vezetőedző, aki sokáig a Patriots támadócsapatát edzette, az alapok tehát nem lehetnek nagyon eltérők.

A zárójeles opció az egykor fantasztikus sebességéről ismert, de már 36 éves Michael Vick, aki tavaly csereként három meccset játszott, kettőt pedig meg is nyert a Pittsburgh Steelersszel. Vick a nyáron többször is elmondta, hogy szeretne még egy esélyt kapni, és ha nem is kezdőként, de két-három hétre még eljöhet az ideje.

A legőrültebb megoldás

Őrült ötlet is lehet persze a pótlásra, a csapat elkapója, Julian Edelman ugyanis irányító volt még az egyetemi évei alatt, így vészopciónak ő is alkalmas lehetne, még ha 2009 óta nem is játszott irányítóként. Ez nem lenne teljesen szokatlan a Patriotsnál, a 2006-os szezonban szintén egy elkapó, Troy Brown volt a vészirányítójuk, sőt, Brown egy előszezonmeccsen még be is állt pár dobásra.

Ráadásul Brown és Edelman rendkívül hasonló játékosok abban a tekintetben, hogy bár mindketten elkapók (és van némi rutinjuk irányítóként), emellett visszahordóként és védőként is játszottak elég sokat az NFL-ben. Edelman a 2011-es szezon végén kellett a védelembe a rengeteg sérülés miatt, míg Brown 2004-ben segítette ki a védőket.

Viszont Hiába volt korábban irányító Edelman, a Patriots még trükkös játékoknál is alig épített erre a tudására, 2009 óta egyetlen passzkísérlete volt, a 2014-es szezon rájátszásában, ami egy 51 yardos touchdownt eredményezett.

A vasárnapi meccs után azért megkérdezték tőle, hogy mit szólna egy ilyen szcenárióhoz, mármint, ha vészirányítóként kellene besegítenie, de érthető okokból nem igazán akart ezzel a lehetőséggel foglalkozni. "Nem véletlenül vagyok elkapó, azok a srácok meg nem véletlenül dobálják a labdát. Hogy én leszek-e a csereirányító a Houston ellen? Kérdezzék az edzőt, én azt teszem majd, amit mondanak."



Rovatok