Index Vakbarát Hírportál

Összejön végre az NFL Las Vegasszal?

2016.11.18. 13:45

Az elnökválasztással együtt szavaztak San Diegóban a Chargers jövőjéről is, ám miután elbukott a stadionépítés finanszírozására szánt adóemelésre vonatkozó indítvány, a Chargers jövője minden eddiginél bizonytalanabbá vált. Némileg hasonló helyzetben van az Oakland is, de lehet, hogy minden hiába, mert a liga hallani sem akar az újabb költözésekről.

Ahhoz, hogy a Chargers biztosan maradni tudjon San Diegóban, szükségük lenne egy új stadionra a rettenetesen leharcolt és elavult, 1967-ben átadott Qualcomm Stadium helyett. Épp ezért indítványozták, hogy emeljék meg a helyi szállodákra vonatkozó adót, ebből finanszírozta volna ugyanis Kalifornia a beruházást. Az adóemeléshez kétharmados többség kellett volna, a szavazók viszont elutasították a kezdeményezést.

Vagyis a Chargers jelenleg úgy áll, hogy bár maradna San Diegóban, de lassan nem tud hol játszani, mert a Qualcomm hamar alkalmatlanná válhat egy NFL-csapat eltartására.

Hiába tartana ki a végsőkig San Diego mellett a Chargers-tulaj Dean Spanos, erre nincsenek túl jó opciói. Az adóemelés nélkül nem kapja meg a hiányzó közpénzt az új stadionhoz. Persze lehetséges enélkül is finanszírozni egy új létesítményt, de valószínűleg nagyon sok évig kellene könyörögnie a megfelelő támogatásért, ami egyáltalán nem túl jó kilátás.

Köztes megoldás lehet, hogy addig fejlesztik, renoválják a mostani stadiont, amíg csak tudják, de ez semmiképp sem lehet végső opció.

Ne maradjon le semmiről!

Ott van viszont a lehetőség, hogy Los Angelesbe költözzenek a Rams mellé. Erről 2017. január 15-ig kell dönteniük, de szinte biztos, hogy nem élnek ezzel a verzióval. Már csak azért sem, mert a tavalyi szavazás óta, amiben a Rams megkapta az engedélyt a Los Angeles-i visszatérésre, Spanos és a Rams-tulaj Stan Kroenke csúnyán összevesztek.

Azt sem lenne könnyű megemésztenie Spanosnak, hogy csak albérlők lennének a Rams mellett, egy olyan médiapiacon, amit a társcsapat már pár év előnnyel elkezdett kiaknázni.

Ha januárban nemet mondanak Los Angelesre, akkor arra az Oakland Raidersre száll át az opciós jog, ami már előrehaladott tárgyalásokat folytat Las Vegasszal, olyannyira, hogy Nevada állam 750 millió dollár támogatást adna is nekik az építkezéshez. A Raiders is hasonló gondokkal küzd, mint a San Diegó-i csapat, az ő stadionjuk is borzasztó állapotban van. A különbség annyiban rejlik, hogy Oaklandben talán lehetne is új stadiont építeni, de a Raiders nem szeretne már nagyon maradni.

Egy a baj: az NFL, azon belül is leginkább az azt vezető Roger Goodell hallani sem akar egy Las Vegas-i költözésről. Goodell pont a Rams építési munkáinak kezdetén beszélt arról, hogy a liga érdeke az, hogy a Raiders és a Chargers is ott maradjon, ahol jelenleg van.

A Chargers tehát maradna, de nincs pénze új helyre, miközben mehetne egy 2019-re elkészülő szuper stadionba, de ez nem kell nekik. A Raiders menne, lenne is hová, lenne is miből, de őket meg az NFL nem engedné.



Rovatok