Index Vakbarát Hírportál

Kamuflázs: hasra vágta magát a támadófal, mindenki beszopta

2016.11.26. 09:56

A trükkös játékok önmagukban általában elég szórakoztatók az amerikaifutballban, ha sikerülnek, azért, ha katasztrófába torkollnak, akkor pedig azért. A legszórakoztatóbb eset viszont mindenképpen az, amikor úgy sikerül egy trükköt megcsinálni, hogy egy alapötleten csavarnak valami extrémmel. A Cincinnati Bearcats pont ezt csinálta pénteken a Tulsa elleni bajnokin, amikor azzal állt elő, hogy az irányítót védő teljes támadófalat leküldte fekvőbe.

Az alapötlet persze itt egy dupla (vagy akár triplapasszos) játék lett volna, középiskolai csapatoknál, az egyetemi bajnokságban, de még az NFL-ben is viszonylagos gyakorisággal látni ilyeneket. Az irányító ebben az esetben kipasszol oldalra egy elkapónak, ahonnan aztán több lehetőség is jöhet: vagy maga az elkapó passzol egyből, vagy visszadobja az irányítónak, aki futhat, ha jónak tűnnek a blokkok, vagy passzolhat egy harmadik alkalommal.

Ne maradjon le semmiről!

A Cincinnati a középső opcióra játszott rá, futni akartak a második passz után az irányító Hayden Moore-ral, és hogy ez zavartalanul menjen, teljesen összezavarták a védelmet. Méghozzá azzal, hogy a labda indítása után azonnal hasra vágta magát a támadófal. A Tulsa-védők meg is ették a dolgot, elindultak az első passzból a labdát kapó elkapóra, Tyler Cogswellre, teljesen üresen hagyva így a (támadók szemszögéből) a pálya jobb oldalát. Látni is, mennyire meglepődik a védőfal négy tagja, ahogy Cogswell a fejük fölött visszadobja a labdát a másik oldalra.

Innen már könnyű dolga volt Moore-nak, volt öt hatalmas blokkolója 3-4 védőre. Létszámfölényben simán jutott a célterületig 29 yardról.

A Kamuflázs alrovatban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.



Rovatok