Index Vakbarát Hírportál

Kamuflázs: már tavasszal befutott az év legőrültebb trükkje

2017.04.09. 07:45

Az egyetemi bajnokságban szereplő Purdue Boilermakersnek is sikerült beállnia abba a sorba, hogy elkezdték a sima trükkjátékokat négyzetre emelni. Sőt, lehet, hogy esetükben már köbről kell beszélni, hiszen nem tétmeccsen, hanem a csapaton belüli, de tévén közvetített edzőmérkőzésen lőtték el a sokat gyakorolt trükköt.

Március-áprilisban elég kevés dolog történik az egyetemi bajnokságban, legalábbis publikusan, hiszen a háttérben ilyenkor zajlik a legkeményebb készülés. Ebbe enged betekintés az, amikor minden csapat tart egy kereten belüli edzőmeccset, amiben a támadók csapnak össze a védőkkel.

A Purdue-nél ezt szombaton tartották, de ami miatt érdekes lett ez, az az, hogy már most ellőttek egy olyan trükkjátékot, ami a szezon közben is jól jöhetett volna – vagy talán jól is jön majd.

Ne maradjon le semmiről!

A trükk alapja az úgynevezett flea flicker, vagyis egy play action passzjáték extrém változata, amiben a támadó csapat elhiteti a védelemmel, hogy fut, de ehelyett passzol. A klasszikus play action során az irányító úgy tesz, mintha átadná a labdát, majd ezután passzol, itt viszont meg is történik az átadás, ami után egy hátrapasszal kapja vissza az irányító a labdát. A Purdue-nek viszont nem volt elég ennyi, pont, hogy kamujátékot csinált belőle, pont ettől lesz igazán gonosz.

A futójátékos Tario Fuller visszafordult ugyan az irányítója felé, de a labdát már nem pöccintette hátra, hanem egy rövid megállás és egy kamudobás után futott tovább a megzavart védők között. A tavaszi edzőmeccseken ráadásul általában lazábbak is a védők, nehogy sérülést okozzanak a csapattársnak, szóval Fullernek valamivel könnyebb dolga volt.

(Az NFL januári főcsoportdöntőjében a New England Patriots is egy flea flickerrel rukkolt elő a Steelers ellen, nekik bejött.)

Az jó kérdés, hogy a Purdue a szezon során is előkapja-e majd ezt a trükköt, vagy sem, de arra mindenesetre jó, hogy a 2017-es ellenfeleik már most plusz energiát fordítsanak a készülés során arra, hogy ezt levédjék. Ha nem is használják ezt a trükköt, akkor is elvettek pár percet a többi támadójáték elleni készülésből.

Kamuflázs sorozatunkban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.

via SB Nation



Rovatok