Index Vakbarát Hírportál

Mélyvízbe dobták a tinédzsert: hős lett

2018.01.09. 11:13

Az Alabama Crimson Tide drámai meccsen verte meg a Georgia Bulldogsot az egyetemi amerikaifutball-bajnokság kedd hajnali döntőjében. A bajnoki címhez kellett egy 18 éves elsőéves irányító is, Tua Tagovailoa, akit bedobtak a mélyvízbe. 

Nem ő kezdett a döntőben, de miután a Georgia az első félidőben elhúzott 13-0-ra, és az Alabama támadójátéka erősen akadozott, Nick Saban edző úgy döntött, hogy bedobja az újoncot. Nem sokkal később egy egészen bravúros menekülést mutatott be, és fordította meg a meccs menetét. 

Harmadik kísérletnél az alabamai csapatnak még hét yardra volt szüksége, hogy folytathassa a támadást, de a Georgia védői hosszas birkózás után áttörték az Alabama támadófalát, Tagovailoa pedig menekülőre fogta. Kifutott a szélre, de hirtelen három védőjátékos között találta magát: ketten rá is rontottak, viszont az irányító az utolsó pillanatban mégis ki tudott slisszanni köztük, és megindult a másik irányba. Közben kapott néhány blokkot, és végül sikerült megfutnia a first downt egy olyan játékból, ami teljesen elveszettnek tűnt. 

Ez a momentum már csak azért is volt fontos, mert a Georgia uralta a mérkőzést, lendületben voltak, ha újra megállítják az Alabama támadását, akkor akár tovább is növelhették volna 13 pontos előnyüket. Onnan pedig már szinte lehetetlen lett volna a visszatérés az Alabamának. 

Ne maradjon le semmiről!

Ehelyett a fiatal irányító a menekülése után néhány játékkal kiosztott egy touchdownpasszt, amivel 13-7-re jöttek fel. A rendes játékidőben 20-20-ra végeztek a csapatok, a hosszabbításban Tagovailoa félpályás óriáspassza a hirtelen halált jelentette, ezzel lett bajnok az Alabama, 2009 óta ötödször. 

Tagovailoa, aki tavaly még középiskolában játszott, a szezon 90-95 százalékában a kispadon kezdett. Azt azért eddig is lehetett róla tudni, hogy tehetséges, mert az ország legmagasabban rangsorolt középiskolás dual-threat irányítója volt (aki passzokkal és futásokkal egyaránt tud veszélyeztetni), ezárt csapott le rá az Alabama.

Az Alabama 26-23-ra nyerte a döntőt a balkezes irányító briliáns játékával. Összesen 166 yardot passzolt, 27-et futott, 3 touchdownpassza mellett egy interceptionje volt. 



Rovatok