Index Vakbarát Hírportál

NFL: Rob Gronkowski 29 évesen visszavonul

2019.03.24. 23:31

Hosszú hónapok találgatására került pont azzal, hogy Rob Gronkowski március 24-én egy Instagram-posztban bejelentette, 29 évesen visszavonul az NFL-ből, és befejezi a játékot. Gronkowski február elején nyerte harmadik Super Bowlját a New England Patriotscal, amiben tucatnyi NFL-rekordot állított fel. A korai visszavonulás mellett viszont nem a sikertől való elkényelmesedés, hanem a rengeteg sérülés miatt döntött.

Ne maradjon le semmiről!

Posztjában arról írt a tight end, hogy 20 évesen az álma vált valóra azzal, hogy az NFL-be került, és most, nem sokkal (május 14-i) 30. születésnapja előtt meghozta élete legnagyobb döntését, azzal, hogy visszavonul. Gronkowski köszönetet mondott a Patriots vezetőségének és a vezetőedző Bill Belichicknek az elmúlt 9 szezonért, és a korábbi és mostani csapattársainak az együtt küzdésért.

Gronkowski már az NFL-be is súlyosabb sérülés után került, még az Arizona egyetem játékosa volt, amikor gerincsérvvel kellett műteni, emiatt több csapat nem is mert kockázatot vállalni vele, így végül csak a 2010-es draft második körében választotta ki a Patriots.

Már az első évében látszott, hogy kivételes adottságaival – 201 centis magasságával és 122 kilós méretével – forradalmasíthatja a tight end posztot, amit a később gyilkosság miatt börtönre ítélt, majd ott öngyilkos Aaron Hernandezzel meg is tettek. Legjobb szezonjában, 2011-ben, amikor a Patriots és ő is sorra döntötte a támadórekordokat, 90 elkapásból 1327 yardig és 17 touchdownig jutott.

Az alapszakaszban és rájátszásban elért NFL-rekordjai közül említhető, hogy

  • egyedüli tight endként volt legtöbb elkapott touchdownja egy szezonban az NFL-ben,
  • ez a 18 TD rekord egy szeonban a tight endek között,
  • ő az egyetlen tight end, aki 3 szezonban is 10 touchdown és 1000 elkapott yard fölé jutott,

és rekordot állított be azzal is, hogy az első két szezonjában 28 touchdownt kapott el, erre csak az elkapó Randy Moss volt képes korábban.

A pályafutásának a rengeteg sérülés vetett véget, csak az NFL-ben annyi súlyos sérülést szedett össze, ami három másik játékosnak is elég lett volna: A 2012-es szezonban kétszer is eltört az alkarja, 2013 májusában csigolyatörése volt, majd az év decemberében kettős térdszalag-szakadást szenvedett. 2016-ban kiújult a gerincsérve, emiatt 2018-ban már komolyabb hátproblémái is voltak, ráadásul több agyrázkódást is elszenvedett.

Gronk azzal zárt Instagram-bejegyzését, hogy nagy örömmel fogadja az ismeretlen folytatást – korábban arról pletykáltak, hogy színésznek állna, de érdekli a pankráció is, tehát könnyen lehet, hogy belőle lesz az új Dwayne The Rock Johnson, aki szintén amerikaifutballal kezdte, majd pankrátorból lett színész.



Rovatok