Index Vakbarát Hírportál

Teljes őrület: 0-24-ről 51-31 az NFL-rájtászásban

2020.01.13. 00:36

Minden idők egyik legőrültebb meccsét hozta össze az NFL rájátszásának második körében a vasárnapi játéknap kezdetén a Kansas City Chiefs és a Houston Texans, a két csapat ugyanis 82 pontot hozott össze együtt, a Texans pedig hiába vezetett 24-0-ra a második negyed elején, végül nagy verésbe futottak bele.

A Seattle Seahawks a második félidőben kezdett nagy hajrába a Green Bay Packers ellen, de 21-3-ról csak szorossá tudták tenni a főcsoportdöntőbe jutásról döntő meccset, fordítaniuk nem sikerült.

Ne maradjon le semmiről!

A Texans rettentően megnyomta a mérkőzés elejét, az első öt percen belül mindhárom csapatrészük villant, de ezután sem álltak le. Az erődemonstrációnak is beillő első támadás végén az irányító Deshaun Watson négyből négy jó passzal és egy touchdownnal állt – ezt 54 yardról a védőjét rettenetesen átverő Kenny Stills kapta teljesen üresen.

Ezután a védelem három játék után megállította a 2018-as szezon MVP-je, Patrick Mahomes által vezetett támadósort, hogy aztán a speciális csapatrész azonnal blokkolja is a puntot, amiből touchdownt szerezve öt perc után már 14-0-ra ment a Texans.

Az őrületnek ezzel még nem volt vége, a Texans egy fumble-ből labdát szerzett az első negyed végén a Chiefs 10 yardosán belül, a könnyen jött lehetőséggel élve pedig már az első negyed vége előtt 21-0-ra növelték az előnyüket, ami a második negyedben aztán 24-0  lett egy mezőnygóllal.

A Chiefs 20 perc játék után adott először életjelet, utána viszont irtózatosan bekezdtek, hiszen kevesebb mint négy perc, egészen pontosan 3:24 alatt 24-21-re zárkóztak három touchdownnal. Előbb Mecole Hardman nagy visszahordása után röviddel Damien Williams elkapása hozott touchdownt, majd a Texans túl nagy kockázatot jelentő trükkös puntját állították, majd büntették meg egy újabb touchdownnal. Azt és a harmadik Chiefs-TD-t is Travis Kelce szerezte egy közeli elkapásból, újra nyitottá téve a meccset.

És ha már nyitottá tették a meccset, akkor már meg is fordították – Patrick Mahomes és Travis Kelce összjátéka harmadszorra is touchdownt ért, így a Texans 9:11 perc alatt 4 TD-t engedve elvesztette a vezetést. 1992-ben egy másik houstoni csapat, az Oilers az NFL-rájátszás történetének legnagyobb összeomlása során 9 perc alatt engedett ugyanígy 4 TD-t a Buffalo Billsnek, ami 35-3-as hátrányból felállva nyert végül 41-38-ra.

Kelce egyébként a második negyedes teljesítményével történelmet írt, előtte senki nem tudott három elkapott TD-t csinálni egy negyed alatt az NFL rájátszásában.

A szünet után a Chiefs nem vett vissza, a recepten viszont alakított kicsit, és Kelce helyére a futójátékos Damien Williams lépett elő főszereplővé, és két futott touchdownnal 41-24-re növelte a Chiefs előnyét (a Chiefs elrontotta az ötödik TD utáni extra pontot, de ez végül nem nagyon hiányzott nekik). A harmadik negyed végén a Texans-irányító Dehasun Watson futott TD-jével ugyan még válaszolt a vendég csapat, a negyedik negyedben viszont újra a Chiefs uralkodott, és Blake Bell touchdownjával és egy mezőnygóllal beállították az 51-31-es végeredményt.

A Kansas City annyi pontot szerzett, hogy a stadion kifogyott a TD-k utáni tűzijátékból, és nem meglepő módon az első csapat lettek a rájátszásban, ami 21 pontos hátrányból felállva (legalább) 20 ponttal nyert – ez még az alapszakaszban is csak kétszer sikerült bárkinek. Mahomes öt passzolt, Kelce három elkapott, Williams pedig egy elkapott és két futott TD-vel fejezte be a meccset.

Hajszállal, de későn indult a Seahawks hajrára

A Texans-Chiefshez képest unalmas, önmagában véve viszont a végére szórakoztató meccset játszott egymással a Seattle Seahawks és a Green Bay Packers. Az első csapást a hazai pályán játszó Packers mérte Aaron Rodgers és Devante Adams 20 yardos passzolt TD-jével. A Packers közel volt ahhoz, hogy a Texanshoz hasonlóan két gyors TD-vel nyisson, de a bírók a vendégek korai fumble-jénél látszólag rossz döntést hozva nem ítéltek labdavesztést.

Ez nem törte meg a Packers korai lendületét, és a hazai csapat a szünetig még két touchdownt futva – mindkettőt a liga egyik legjobb ár/teljesítmény arányát jelentő játékosa, Aaron Jones futotta – 21-3-ra lépett meg.

A második félidőre viszont sokat javult a Seahawks játéka, elsősorban az irányító Russell Wilson szokásos improvizálásának köszönhetően. Wilson nem egyszer vagy futva, vagy váratlan helyzetfelismeréssel tartotta életben csapata támadását, de bármennyire is a csodával határos szinten játszott a szünet után, végül kevésnek bizonyult minden erőfeszítése.

A Seahawksban Marshawn Lynch a harmadik és a negyedik negyed elején is TD-t futott pár yardról, a harmadik negyed végén Russell Wilson pedig egy passz-TD-t is kiosztott, de így is csak öt pontra zárkóztak fel – a harmadik touchdown után sikertelenül próbálkoztak két pontot szerezni. A Seahawks pontszerzései között Devante Adams is aktivizálta magát, és az első touchdownjánál is jobban átverve a védőket gondoskodott arról, hogy a Packers előnyben maradjon.

Russell Wilson az utolsó 4 percen belül egy esélyt még kapott a fordításra, de a Packers védelme a kulcsfontosságú pillanatban összeszedte magát, és a mérkőzésből fennmaradó mintegy 2,5 percet lepörgetve 2016 után először, összesen nyolcadszor jutottak az NFC-döntőbe.

Eredmények

  • Houston Texans–Kansas City Chiefs 31–51
  • Seattle Seahawks–Green Bay Packers 23–28

A főcsoportdöntők programja

  • AFC: Tennessee Titans–Kansas City Chiefs, január 19., vasárnap, 21.05
  • NFC: Green Bay Packers–San Francisco 49ers., január 20., hétfő, 00.40


Rovatok