Index Vakbarát Hírportál

Egy 20 másodperces jelenet, ami eldöntheti a Super Bowlt

2020.02.01. 09:12

Egy éve az edzőtársakat visszahúzó segédedző volt az oldalvonal sztárja a a Super Bowl előtt, most viszont egy vezetőedző került a figyelem középpontjába, miután egy érdekes, és a Super Bowl végkimenetele szempontjából akár komoly jelentőséggel bíró jelenetet kaptak el az NFL Films munkatársai a San Francisco 49ers és a Green Bay Packers közötti NFC-főcsoportdöntőn. 

A 49ers vezetőedzője, Kyle Shanahan egy támadójáték indulása előtt odalép a bíróhoz, és pontosan megmondja neki, melyik játékosa ellen, milyen szabálytalanság történik majd. A támadójáték elindul, a jelezett játékos ellen szabálytalankodnak, a bíró pedig bedobja a sárga zászlót, jelezve, hogy észrevette a hibát.

Ne maradjon le semmiről!

Önmagában ez lehetne akár csak egy vicces jelenet is, de egyrészt remekül megmutatja, hogy a legjobb NFL-edzők milyen technikákkal próbálják meg vélt vagy valós dolgok alapján manipulálni a bírókat, másrészt hasonló szituáció akár a Super Bowlban is előjöhet.

Az NFC-döntőben 34-20-ra vezetett a negyedik negyedben a 49ers, és épp harmadik kísérletnél jártak, 3 yardot kellett még megtenniük, hogy folytathassák a támadást, amivel lezárhatták volna a meccset a Packers ellen. A pályát kémlelő Shanahan a játék indulása előtt odalép a bíróhoz, és azt mondja:

Öt yardnál kitör, a 85-ös játékos az ellenféllel szemben. Előbb befelé ijeszt majd, aztán tör ki, de a másik nem fogja engedni. Figyelje csak!

A játék elindul, a nevezett 85-ös játékos, George Kittle valóban beijeszt, mintha a pálya közepe felé indulna, majd hirtelen, éles irányváltással az oldalvonalat venné célba, de a védő Will Redmond megragadja, szabálytalanságot elkövetve. A passzjáték ugyan nem sikerül, de Redmond szabálytalansága miatt a 49ers tovább folytathatja a támadást, ahogy Shanahan megjósolta.

Ez se nem véletlen, se nem vakszerencse, se nem kártyajóslás eredménye. Ahogy az ESPN szakértője, a korábbi irányító Dan Orlovsky elmagyarázza, Shanahan onnan tudja, hogy mi történik majd a pályán, hogy

  • a balra felálló Kittle előtt két választás van, vagy befelé, vagy kifelé indulhat majd,
  • a védelem felállásából látja, hogy emberfogáson vannak, és hogy a támadófal közelében, a Kittle-től befelé álló ember hiába nem támaszkodik a földre kézzel, az irányítóra ront majd,
  • ebből pedig leszűri, hogy a Kittle előtt álló ember feladata lesz a szintén balra érkező futójátékos levédekezése is,
  • és mivel tudja, hogy ha befelé megy az egyik ember, azt átadhatja védekezésben a középső linebackernek, mindenképp a vele szemben álló játékos és az oldalvonal között próbál maradni, nehogy vert helyzetbe kerüljön.

Mivel Kittle ijeszt egyet azzal, hogy befelé indulna, a védő, Redmond azt hiszi, hogy minden oké, ám amikor Kittle mégis megfordul, rájön, hogy valójában átverték, és nem fogja tudni szabályosan levédekezni Kittle-t. Ezért belemarkol, és amint eldobják a labdát, ez már szabálytalanná válik.

A Super Bowlban viszont nem a Green Bay Packers lesz az ellenfél, mégis fontos lehet ez a jelenet. Egyrészt nyilván a Kansas City Chiefs csapatát is tanulmányozzák majd, másrészt az ilyen helyzetekben fenyegető szabálytalanságokból (defensive holding vagy defensive pass interference) holtversenyben a legtöbbet hozták össze a legutóbbi NFL-szezonban. Nekik és az Oakland Raidersnek is átlagosan 2 ilyen büntetésük volt mérkőzésenként, erre pedig már lehet építeni.

A trükk persze nem újkeletű, Kyle Shanahan apja, a háromszoros Super Bowl-győztes Mike Shanahan 322 NFL-meccsen volt vezetőedző, már gyerekként magába szívhatta az ilyen cseleket.  A támadás, amit a Packers szabálytalansága tartott életben, mezőnygóllal ért véget, így a maradék 3,5 percre 37-20-as, lényegében behozhatatlan előnyt szerzett a 49ers.



Rovatok