Index Vakbarát Hírportál

És mit csináltál a nyáron, bandaháborúztál?

2020.06.11. 21:48

A George Floyd halála miatt kitört tüntetések hosszú távú hatását még lehetetlen felmérni, az viszont jól látszik, hogy mostani folyamat is erőt ad azoknak, akiket korábban rasszista inzultus ért. Köztük van az Iowa Hawkeyes egyetemi amerikaifutball-csapat több tucat játékosának is, akik a csapat sztár-segédedzője, Amerika legjobban fizetett erőnléti edzője ellen emeltek hangot. Állításuk szerint Chris Doyle hosszú éveken át alázta meg a fekete játékosokat. Mindez állítólag az egyetemi amerikaifutball élvonalában leghosszabb ideje egy helyen szolgáló vezetőedző tudta nélkül történt.

Ne maradjon le semmiről!

Az Iowa Hawkeyes csapatát az elmúlt évtizedekben a legkisebb botrányok is elkerülték. A csapatot 1999 óta, az egyetemi amerikaifutball-bajnokság első osztályában a vezetőedzők között legrégebb óta vezeti Kirk Ferentz, akinek az irányítása alatt a Hawkeyes a 2000-es években kétszer is megnyerte saját főcsoportját, azóta pedig a középmezőny állandó tagjává váltak.

Ferentzet nemcsak a 21 szezont jelentő folyamatos munkája miatt tartják az egyetemi első osztály egyik legnagyobb tiszteletben álló edzőjének. 21 év alatt 5-ször zártak a legjobb 10 csapat között – ami egy Iowa méretű egyetem csapatától nagy szó –, legutóbb a 15. kiemeléssel, 10-3-as mérleggel fejezték be a szezont. Ferentz irányítása alatt 75 játékost draftoltak az Iowáról az NFL-ben, 10-et a draft első körében.

Sőt, az elmúlt években egy megindító szokás miatt az átlagosnál is pozitív kép alakult ki országszerte a Hawkeyesról : a hazai mérkőzések alatt a szurkolók a stadion mellett álló egyetemi kórház gyermekosztályán gondozott betegeknek integetnek, hogy erőt adjanak nekik. 

Június 5-én viszont valami megváltozott. George Floyd halála után sorra szólaltak meg a korábbi Hawkeyes-játékosok, akiknek többsége a 800 ezer dolláros éves juttatásával az egyetemi futball legjobban fizetett erőnléti edzőjét, Chris Doyle-t vádolta meg rasszista megnyilvánulásokkal.

Ferentz nyilatkozata adta meg az utolsó lökést

A vezetőedző még a botrány kirobbanása előtt közleményt adott ki, amiben George Floyd halálára és az amiatt indult tüntetésekre reagált. Ebben azt írta, hogy 64 éves fehér edzőként nem annyira látja át, milyen fekete fiatal sportolónak lenni a mai Amerikában, de tudja, hogy súlyos problémákkal kell szembenéznie az országnak, és neki, illetve az intézménynek is szerepet kell vállalnia a változásban. 

Az üzenet pozitív fogadtatásra lelt a játékosai között, ám miután a korábbi Hawkeyes-játékosok elkezdték felemlegetni a múltbéli incidenseket, az is előkerült, hogy Ferentz négy éve megtiltotta játékosainak, hogy Colin Kaepernick példáját követve térdelve tiltakozzanak az elnyomás és a rendőri erőszak ellen. Mostanra már változtatott kicsit az álláspontján: már a csapatra bízná, mit tesznek, de mindenkinek vagy állnia, vagy térdelnie kellene a himnusz alatt egységesen, mondta egy videókonferencián.

Ezt viszont már a csapatán és az államon belül is eléggé vegyesen fogadták (Iowa lakosságának a 90%-a fehér, 3,5%-a fekete). Az emiatt kirobbant diskurzus pedig oda vezetett, hogy egyre több korábbi játékos osztotta meg, mit tapasztalt az iowai évei alatt.

Az egészet a már az NFL-ben, a Chicago Bearsnél szereplő támadófalemeber, James Daniels indította el, aki június 5-én, pénteken azt írta Twitteren, hogy „Túl sok faji megkülönböztetés van az Iowa amerikaifutball-csapatnál. A fekete játékosokat hosszú ideje igazságtalan módon kezelik.” Erre válaszul érkezett több mint 50 reakció, amiből több mint 40 újabb és újabb vádakat fogalmazott meg az Iowa stábja, főként, de nem kizárólag Doyle ellen.

Ment a bandaháborúzás a nyáron?

A vádak gyorsan célt értek, szombaton már fel is függesztették munkájából a botrányba keveredett Doyle-t, aki egyébként tagadja az őt ért vádakat. Végleges döntés még nem született az ügyében, de a csapat életét közelről követő szakírók szerint kizárt, hogy Doyle visszatérhetne a Hawkeyeshoz a történtek után.

Doyle 1999-ben, Ferentzcel együtt érkezett a Hawkeyeshoz, ahol nagy szerepe volt a csapat stabilizálásában, hiszen kiváló erőnlétű játékosokkal látta el az edzői stábot. Ehhez helyenként a hadseregre emlékeztető fegyelmet várt el, és belsős információk alapján gond nélkül magára vállalta a rossz zsaru szerepét számos kérdésben, miközben Ferentz volt a jó zsaru. 

Eközben gyakran olyan megjegyzéseket engedett meg a fekete játékosok felé, mint hogy “Húzzál vissza a gettóba!”. A mondat célpontja, Diaunte Morrow nem tűrte ezt, ám amikor kérdőre vonta az erőnléti edzőt, eltiltották, és Ferentz kötelezte, hogy kérjen bocsánatot, állítja az érintett. Ferentz később azt mondta, nem emlékszik az esetre, sem arra, hogy Doyle valaha a gettó kifejezést használta volna. A korábbi védőjátékos Laron Taylor arról írt, hogy Doyle egy nyári szünet után azt kérdezte tőle, bandaháborúzott-e a nyáron.

Doyle egy erőnléti edzés után azzal támadta be a csapattól 2018-ban távozó Emmanuel Rugambát, hogy ne mászkáljon fel-alá olyan lazán, mert visszaküldi őt az utcára. Szintén Rugamba írt arról, hogy máskor Doyle a csapat tagjai előtt gúnyolódott a játékosain, letolt nadrággal, hátrafordított sapkával ismételgette azok mondatait. Egy másik korábbi játékosnak, Terrance Pryornak azt mondta, hogy inkább az evezéssel kellene próbálkoznia, majd gyorsan rávágta, hogy “ja tényleg, a feketék nem annyira csípik a vízen ringatózó hajókat, nem?”

A talán legsúlyosabb, eddig kiszivárgott mondat viszont pont a vezetőedző Kirk Ferentz fiának, a támadókoordinátor Brian Ferentznek tulajdonítható. Azzal vádolják, hogy egy téli edzésen a hivatalos felszereléshez tartozó, szájat és arcot védő maszkban megjelent Akrum Wadley-nak mondta azt, hogy

Ki ne rabolj egy italboltot nekem!

Wadley a Hawkeyes történetében az ötödik legtöbb futott yardot összehozó játékos, 2014-17 között 2872 yardot termelt, tehát kifejezetten fontos játékosa volt a csapatnak. 

Ezeknél sokkal általánosabb volt a fekete játékosok elnyomása a beszámolók szerint. Betiltották a hajfonást, rossz szemmel nézték a tetoválásokat és a fülbevalókat. Kirk Ferentz pozitívumként emelte ki a júniusi sajtóbeszélgetésen, hogy már megengedik a játékosaiknak, hogy kapucnis pulóvert hordjanak az egyetemi campuson. 2020-ban ezt emelte ki, mint pozitív kulturális előrelépés.

Ezek után nem meglepő, hogy a középiskolákból toborzott fekete játékosok közül meglehetősen kevésnek sikerült tartósan beilleszkednie a Hawkeyesnál. Ezt erősíti az is, hogy még a csapatnál sztárstátuszba jutott, ma már az NFL-ben játszó Amani Hooker is azt írta, hogy a fekete játékosok nem lehettek soha igazán önmaguk a csapatnál. Ez alapján nemcsak a mellőzött játékosok utólagos, esetleg bosszú vezérelte elégedetlenségéről van szó.

Doyle egyébként 2011-ben már kapott egy figyelmeztetést az egyetemtől, de akkor egy túl keményre sikerült edzésprogram miatt.  A felkészülés tizenhárom játékosnál rhabdomyolysist, a vázizmok gyors károsodását okozta. Volt játékos, aki később 15 ezer dolláros kártérítést kapott az eset miatt, Kirk Ferentz viszont gond nélkül adta oda Doyle-nak az év segédedzője díjat ezek után. 

A játékosokat érő inzultus viszont nem csak a feketékre terjedt ki. A csapattól 2018-ban távozó Jack Kallenberger, akinek öccse jelenleg is a Hawkeyes játékosa, arról számolt be, hogy a csapat egyik segédedzője rendszeresen Simple Jacknek hívta a Trópusi Vihar című film értelmi fogyatékos karaktere után. Kallenberger szerint ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy felhagyott az amerikaifutballal, mert egyszerűen elege lett a környezetből.

Felmerül a felelősség kérdése

A vádakra reagálva annyit mondott Ferentz, hogy elszomorítják, és ha valóban hasonló dolgok történtek a csapatán belül, akkor az ellen mindenképp tenni fog. Doyle ügyét egy független vizsgálóbizottságra bízza, de valószínűleg ennél több kell majd, hogy felszámoljon a játékosok szerint létező bullying-kultúrával.

Az már más kérdés, hogy ha Ferentz most hall először ezekről a vádakról, akkor mit is csinált az elmúlt 21 évben. Egyelőre semmi tényszerű állítás nincs az ügyben, de érdemes azért visszaemlékezni, hogy minden korábbi, az egyetemi amerikaifutballt megrázó botránynál kiderült, hogy bizony a vezetőedző is vastagon érintett volt. Akár csak annyiban, hogy mindenről tudott, mégsem tett semmit. 

Ebbe bukott bele a Penn State-nél vezetőedző Joe Paterno az egyetemen kirobban pedofilbotrány után, ugyanez lett Art Briles veszte a Baylornál, miután kiderült, hogy az amerikaifutball-csapat játékosai által a többi hallgató ellen elkövetett tucatnyi erőszakot tusoltak el. Ferentz felelősségét tekintve még semmi sem biztos, és elképzelhető, hogy Doyle lesz a bűnbak, de azért életszerűtlen, hogy valaki 21 éven át semmiről ne szerezzen tudomást, ha igazak a vádak.

Az Iowánál kitört botránnyal egy időben több más egyetemnél is felszínre kerültek hasonló, ha nem is ekkora horderejű ügyek. A 2013-ban bajnok Florida State-nél még a sztrájkot is belengették a játékosok a csapat legjobbja, Marvin Wilson hatására. Történt ez azután, hogy megjelent egy cikk arról, hogy a vezetőedző Mike Norvell a csapat összes tagjával személyesen beszélgetett el George Floyd haláláról és annak jelentőségéről. Kiderült azonban, hogy a játékosok csak egy nagyjából semmitmondó sms-t kaptak. Végül sikerült tisztázniuk a kérdést, és lecsillapodtak a kedélyek a floridai egyetem csapatán belül.

Cincinnatiben viszont még nem oldódott meg egy probléma, miszerint a helyi egyetem baseballstadionja továbbra is annak a Marge Schottnak a nevét viseli, aki 1968-99 között volt a profi baseball-ligában szereplő Cincinnati Reds tulajdonosa, és akit rasszista megjegyzései miatt köteleztek végül a csapat eladására. Schott többszöri eltiltás után sem volt hajlandó tartózkodni a hasonló megnyilvánulásaitól. Az egyetem hallgatói most petícióban követelik, hogy változtassák meg a stadion nevét, mert nem tűrik, hogy olyan valakiről legyen elnevezve, aki többek között olyanokat mondott, hogy inkább egy betanított majmot alkalmazna, mint egy feketét. 

A Utah Utes egyetemi amerikaifutball-csapatnál a korábbi sztárjátékos, jelenleg védőkoordinátor Morgan Scalley-t vádolta meg több korábbi játékosa, hogy rasszista megjegyzéseket tett rá, míg a Clemson Tigersnél egy segédedzőről derült ki, hogy egy 2009-es edzésen rasszista megjegyzést tett egy játékosára. Danny Pearman elismerte az esetet, ahogy azt is, hogy már akkor jelentette azt a vezetőedző Dabo Swinney-nek.

Miért, választás van?

A George Floyd halála után indult tüntetések egyik mellékmozgalma lett, hogy felhívták a kisebbségek figyelmét a választási jegyzékbe regisztrálás fontosságára. Több egyetemi amerikaifutball-csapat játékosai egységesen, együtt mentek el regisztrálni, hogy ezzel is növeljék a regisztráció fontosságára irányuló figyelmet.

Érdekes kontraszt ezt azzal szembeállítva, hogy 2016-ban az elmúlt két évtized legsikeresebb és legnagyobbra becsült edzője, az Alabamánál dolgozó Nick Saban a választás másnapján újságírói kérdésre azt mondta, hogy fogalma sem volt, hogy előző nap kellett volna szavazni, és hogy

annyira fontos ez nekem, hogy fel sem tűnt, hogy épp zajlik a választás. Más dolgokra koncentrálunk errefelé, nem nyilatkozom politikáról, mert nem akarom, hogy elidegenítsek valakit a véleményemmel.

Nehéz elképzelni, hogy 2020. november 3-án egy hasonló nyilatkozatból ne legyen kisebb botrány, és hogy az elmúlt hetek fejleményeinek tükrében bárki azt mondja nyilvánosan, hogy számára semmilyen jelentőséggel nem bír a választás.

Pálfordulást – hogy mennyire erőset vagy tartósat, az majd kiderül – láthattunk az NFL álláspontjában is, bár van azért még mit csiszolni Roger Goodell üzenetén, amit a liga játékosai csikartak ki belőle.

Több meghatározó egyetemi csapat vezetőedzője – Mark Stoops (Kentucky), Tom Herman (Texas), Jim Harbaugh (Michigan), Eliah Drinkwitz (Missouri), Jeremy Pruitt (Tennessee) és Lane Kiffin (Ole Miss) együtt vonult a tömeggel a helyi Black Lives Matter-eseményeken. Talán ez lesz az új alapvetés az edzőknél, csapatvezetőknél. 

Források: The Audible | The Athletic 1 | 2



Rovatok