Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen mozdulattal három védőt takarított el a kétméteres támadó

2020.12.14. 10:32
Hajrájához érkezett az NFL kaotikus 2020-as alapszakasza. Egyre több csapat mondhat le a playoffról, vagy éppen biztosította be azt, viszont továbbra is születnek hatalmas meglepetések és hihetetlen jelenetek is.

Amikor Doug Pederson, a Philadelphia Eagles vezetőedzője meghozta a döntést, miszerint a kispadra száműzi az idén borzalmasan játszó, meccsenként mintegy kétmillió dollárt kereső irányítóját, Carson Wentzet, a szurkolók egy része legyintett, míg a másik azt mondta, túl késő.

A 14. héten először kapott lehetőséget kezdőként az idén draftolt újonc, Jalen Hurts, aki új dimenziót hozott a 2018-as bajnokcsapat támadásaiba. Működött a futójáték, méghozzá az ellen a New Orleans Saints ellen, amely évek óta a legjobb futás elleni védekezéssel rendelkezik, és 55 mérkőzés óta nem engedett egy játékosnak sem 100 yardot a földön.

Ehhez képest ezúttal Hurts és Miles Sanders is átlépték ezt a határt, utóbbi két TD-t is futott, előbbi pedig passzolt egyet Alshon Jefferynek.

Az Eagles kihasználta, hogy Taysom Hill továbbra sem tudja tökéletesen pótolni Drew Breest, a forduló előtt mindössze 3 győzelmet számláló csapat nyerni tudott a 10 sikerrel rendelkező, a hétvégéig az NFC-t vezető Saints ellen.

A Saints botlásának a Green Bay Packers örült a leginkább, amely Aaron Rodgers újabb szenzációs teljesítményével (3 passzolt és 1 futott hatpontos) legyőzte a Detroit Lionst és átvette a vezetést a főcsoportban. Az irányító egyik új kedvenc célpontja, Robert Tonyan ezúttal is behúzott egy TD-elkapást, de a blokkolásból is kivette a részét, sőt! Egy mozdulattal három védőjátékost is semlegesített a 196 centis, 108 kilós tight end.

Tonyanhoz hasonlóan kiválóan él meg fizikai adottságaiból a Tennessee futója, Derrick Henry, aki ismét rekordot döntött. A Jacksonville ellen 31–10-re megnyert találkozón 215 yardot és 2 TD-t futott, ez volt pályafutása negyedik 200+ yardos és 2+ TD-s mérkőzése. Eddig holtversenyben állt a vonatkozó lista élén olyan nevekkel együtt, mint Jim Brown, LaDainian Tomlinson és Barry Sanders, mostantól viszont egyedül csúcstartó.

Csapattársa, AJ Brown is egyre látványosabb játékokkal hívja fel magára a figyelmet, a másodéves wide receiver az év egyik legszebb elkapását mutatta be.

Hiába született rengeteg pont ebben a fordulóban, és hiába téma egész évben az, hogy a védelmek sosem teljesítettek ilyen gyengén (ez valamelyest összefügg a közönség hiányával), ezen a játékhéten rengeteg védő produkált valami emlékezeteset.

Ott van például a Miami Dolphins teljes egysége, amely ellen igencsak megszenvedett Patrick Mahomes. A KC Chiefs irányítója már az első negyedben kétszer eladta a labdát, annyiszor, ahányszor előtte az egész szezonban összesen. Végül három interceptionnél állt meg, a harmadikat Xavien Howard szerezte meg, akinek már 9 van a szezonban, amivel vezeti ezt a kategóriát.

Sőt, Mahomes egy 30 (!) yardos sacket is benyelt, az elmúlt 20 szezon második legnagyobb veszteségét elkönyvelve egy játék alatt.

A címvédő viszont így is nyert 33–27-re, és 12–1-es mérleggel áll, amellyel vezeti a ligát.

Howard megmozdulása is gyönyörű volt, de akkor mit mondjunk arra, ahogy az Indianapols Colts védője, Kenny Moore csípte el a Las Vegas-i Derek Carr passzát. Az év egyik legszebb jelenete, nem kérdés.

Andy Dalton először lépett pályára vendégjátékosként Cincinnatiben, és ha már ott volt, győztesként távozott a Dallasszal. A Cowboys veterán védőfalembere, a balhéi miatt egy idő után csak az eltiltásait gyarapító Aldon Smith is megszerezte élete első touchdownját.

Egyébként érdemes megnézni, miként esett ki a labda Trayveon Williams kezéből. Te vagy az, Mark Sanchez?

Láthattunk ennél furcsább fumble-t is, méghozzá a New York Giants–Arizona Cardinals találkozón, ahol a hazaiak visszahordójának, Dion Lewisnak a kezéből egyszerűen kirúgta a labdát Kylie Fitts.

Ugyanezen a meccsen végzett hihetetlen pusztítást a Cardinals védője, Haason Reddick, aki egymaga 5 (!) sacket mutatott be, ezzel természetesen klubcsúcsot döntött.

De nem csak ő, hanem a Seattle safetyje, Jamal Adams is rekordot állított fel, méghozzá éppen korábbi csapata, a New York Jets ellen. Mivel egyszer sikerült földre vinnie Sam Darnoldot, így összesen már 8,5 sacknél jár a szezonban, ez pedig a legtöbb, amit egy idény alatt egy defensive back elért.

A Washington szépreményű újonca, Chase Young sem fért a bőrébe a San Francisco ellen, 1 sack, 2 negatív yardos szerelés, 1 kierőszakolt és egy 1 összeszedett fumble volt a mérlege, utóbbiból megszerezte pályafutása első touchdownját is.

Az ő vezérletével a Football Team zsinórban negyedik győzelmét aratta.

NFL, 14. játékhét:
Carolina Panthers–Denver Broncos 27–32
Chicago Bears–Houston Texans 36–7
Cincinnati Bengals–Dallas Cowboys 7–30
Jacksonville Jaguars–Tennessee Titans 10–31
Miami Dolphins–Kansas City Chiefs 27–33
New York Giants–Arizona Cardinals 7–26
Tampa Bay Buccaneers–Minnesota Vikings 26–14
Las Vegas Raiders–Indianapolis Colts 27–44
Seattle Seahawks–New York Jets 40–3
Detroit Lions–Green Bay Packers 24–31
Los Angeles Chargers–Atlanta Falcons 20–17
Philadelphia Eagles–New Orleans Saints 24–21
San Francisco 49ers–Washington Football Team 15–23
Buffalo Bills–Pittsburgh Steelers 26–15

Csütörtökön játszották:
Los Angeles Rams–New England Patriots 24–3

Hétfőn játsszák:
Cleveland Browns–Baltimore Ravens



Rovatok