Index Vakbarát Hírportál

Két zseni, aki millióknak ad reményt

2023.02.11. 12:39 Módosítva: 2023.02.12. 12:39
Magyar idő szerint február 13-án hajnalban, 0.30-kor útjára indul a labda az 57. Super Bowlon, ahol a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles csap össze egymással. A mérkőzés előtt természetesen a két irányító, Patrick Mahomes és Jalen Hurts körül van a legnagyobb felhajtás, ezért a következőkben megnézzük, melyikük felé billenhet el a mérleg nyelve a döntőben.

Elterjedt közhely a szurkolók és a szakértők körében, hogy az amerikai futball egy irányítócentrikus sportág, ahol minden (a playbooktól kezdve a játékostársakig, extrém esetben az edzői stáb is) egy ember köré épül. Ez részben igaz, hiszen egy csapat életében meghatározó szerepet tölt be az irányító, akin győzelmek, bajnoki címek múlnak, a mondás azonban itt is igaz: egy fecske nem csinál nyarat. A sikerhez olyan csapattársakra is szükség van, akik a labda mindkét oldalán kiemelkedőt tudnak nyújtani, ez pedig adott Philadelphiában és Kansas Cityben is. Joggal feltételezzük tehát, hogy a fő kérdés az lesz az 57. Super Bowlon, Patrick Mahomes vagy Jalen Hurts zsenije érvényesül-e jobban. 

Millióknak adhatnak reményt

Történjék bármi az 57. Super Bowlon, egy dolog biztos: történelmi mérkőzésnek leszünk szemtanúi hétfő hajnalban, a liga történetében ugyanis még soha nem játszott egymás ellen két fekete bőrű irányító a döntőben.

1988-ban, a 22. döntőn szerepelt először afroamerikai irányító, akkor Doug Williams 42–10-es győzelemre vezette a Washington Redskinst a Denver Broncos ellen, remek teljesítményének köszönhetően pedig a legértékesebb játékosnak járó elismerést, az MVP-trófeát is bezsebelte. Érdemes néhány szót szentelni az ő történetének is. Doug Williams ezt a bravúrt egy olyan Washington Redskinsben vitte véghez, ahol a köztudottan rasszista George Preston Marshall volt a klub egykori tulaja, aki nem volt hajlandó fekete játékosokat szerepeltetni csapatában. 1962-ben azonban az Egyesült Államok belügyminisztere, Stewart Udall és az Egyesült Államok főügyésze, Robert F. Kennedy ultimátumot adott Marshallnak: ha nem szerződtet egyetlenegy fekete játékost sem, akkor a kormány visszavonja a Redskins 30 éves bérleti szerződését, így végül kénytelen volt beadni a derekát. Vissza a jelenbe!

Patrick Mahomes a mérkőzést megelőző egyik sajtóeseményen köszönetet mondott elődeinek, kiemelve a már említett Doug Williamst, Michael Vicket vagy éppen Donovan McNabbet, akik esélyt adtak többek között neki és Hurtsnek is, hogy hétről hétre bizonyíthassák, milyen fantasztikus játékosok. Ők pedig a jövő generációjának szolgálhatnak jó példával, hogy el lehet jutni a legmagasabb szintre bőrszíntől függetlenül.

Szerintem ez már történelem. Elsőnek lenni valamiben fantasztikus érzés

– idézi Jalen Hurtsöt az ESPN.

Jalen Hurts és a hármas fenyegetés

Az idény előtt Brian Johnsont, a Philadelphia Eagles edzőjét az irányítókérdésről faggatták egy interjúban, ahol sok szó esett Jalen Hurts karjáról és lábáról, egy dolgot azonban soha nem emleget senki, nevezetesen, hogy Hurts milyen okos. Johnson a The Athleticnek idézett fel egy beszélgetést, amely azóta irányítója egyik jelmondata lett.

Kettős fenyegetés? Nem, nem! Te hármas fenyegetést jelentesz

– mondta egy alkalommal Hurstnek, és ezt az irányító azóta előszeretettel kiemeli különböző sajtótájékoztatókon és interjúkban, utalva arra, hogy futball-IQ-ja legalább annyira számít, mint a dobása vagy a lábmunkája.

Képesnek kell lenned időnként lábon megverni vagy passzokkal szétzilálni a védőket, de azzal tudod őket kivégezni, ha jól látsz a pályán, és érted a játékot

– magyarázta Hurts, aki kijelentéséhez híven lábon és a levegőben is komoly gondot okozott ellenfeleinek.

Jalen Hurts az NFL-es pályafutását harmadik számú irányítóként kezdte meg, a 2020-as draft 53. helyén kelt el. Ezt a szerepet hamar le tudta vetkőzni, a szezon második fordulójától kezdve néhány alkalommal már bevetették option játékoknál, szélesítve ezzel a támadóarzenált. 2020. december 6-án Carson Wentz kilátástalan játéka miatt megkapta a lehetőséget a Green Bay Packers ellen, egy héttel később pedig kezdőként számítottak rá Philadelphiában.

Az áttörést azonban a tavalyi szezon jelentette a fiatal irányítónak, Hurts ugyanis az első olyan évében, amelyre kezdő játékosként készült, rájátszásig vezette csapatát. A végállomást Tom Brady és a Tampa Bay Buccaneers jelentette, de Hurts játéka egyértelműen bizakodásra adott okot a Sasoknál.

Hurts ugyanis harmadik szezonjában már Super Bowlig juttatta az Eaglest, és egyik esélyese volt az MVP-címnek is. 15 alapszakasz-mérkőzésen 3701 yardot passzolt, 22 touchdownátadása mellett pedig csak hat alkalommal adta el a labdát a levegőben. Az ugyan nem számszerűsíthető, hogy játékintelligenciája mennyit tesz hozzá az Eagles sikeréhez, de az mindenképpen elgondolkodtató, hogy 

amikor Hurts kezd, az Eagles szinte verhetetlen. A rájátszásmérkőzésekkel együtt eddig 16–1-es mérleget tud idén felmutatni a philadelphia egyese.

Miben rejlik Mahomes zsenije?

A Kansas City Chiefs az elmúlt öt év legtöbb győzelmét szerezte az NFL-ben, 64 mérkőzésen diadalmaskodott Andy Reid csapata, amelynek motorja egyértelműen Patrick Mahomes. A Texas Tech egyetemen nevelkedett játékos mára a liga legjobb irányítójává nőtte ki magát. Az idei statisztikái is ezt támasztják alá. Az alapszakaszban 5614 támadóyarddal – amelyből 5250 passzolt, 358 futott, illetve 6 elkapott yard – megdöntötte Drew Brees 2011 óta fennálló, 5562 yardos rekordját. Emellett kiosztott 41 touchdown passzt, 105.2-es irányítómutatójával pedig a liga közvetlen élmezőnyéhez tartozott.

Nehéz megfejteni, mi is az tényező, ami Mahomest ennyire kiemeli társai közül, hiszen a játék számos elemében egyedülálló teljesítményre képes. Hurtshöz hasonlóan rendkívül magas játékintelligenciával rendelkezik, nagyon jól lát a pályán, remek rendszerben játszik, kiemelkedő a passzpontossága, és a karereje sem utolsó.

Egy irányító fontos tulajdonsága, hogy vezeti a csapatát, nem ismer lehetetlent, és mindent megtesz a győzelemért, amíg a pályán van. Patrick Mahomesra ez tökéletesen illik, elég csak az AFC-döntőre gondolnunk, ahova a fogadóirodák szerint esélytelenebbként érkezett a Kansas City csapata. Talán ez annak fényében nem volt meglepő, hogy a 2022-es naptári évben háromszor is találkoztak a csapatok, és mindegyik alkalommal a Cincinnati Bengals jött ki győztesen a párharcból.

Mondhatni, Mahomes kriptonitja volt a Bengals. 

A rossz szériát azonban sikerült megtörnie a Chiefsnek, és 23–20-as győzelmének köszönhetően bejutott a Super Bowlba, még annak ellenére is, hogy Mahomes legnagyobb fegyvere kényszerpihenőre vonult. Egyedülálló képességei mellett ugyanis a lábmunkája az, ami megkülönbözteti őt az NFL többi irányítójától. A Kansas City 15-öse olyan varázslatra képes a falemberek mögül kimozogva, amivel nemcsak hogy értékes másodperceket teremt célpontjainak, de új lehetőségeket nyit meg a játékhívásban is. Nem véletlenül nevezik a tengerentúlon Escape Artistnak (szabadulóművésznek). A Jacksonville elleni sérülése után viszont komoly hiányt jelenthet a Chiefs támadójátékában, ha elveszíti ezt a fegyverét.

A sérülésfaktor

Sérülésből ugyanis kijutott mindkét játékosnak. Hurts idén két mérkőzéstől volt kénytelen távol maradni, a Chicago Bears elleni győzelem után ugyanis kiderült, hogy kificamodott a dobó válla. Nélküle az Eagles csak árnyéka volt önmagának, a Dallas és a New Orleans ellen is vereséget szenvedett a csapat, azonban ez is belefért a Philadelphiának, hogy végül első helyen zárja az NFC-t az alapszakaszban.

Mint azt már fentebb említettük, Mahomes a Jacksonville Jaguars elleni mérkőzésen szenvedett súlyosnak tűnő bokasérülést, bár később bicegve, de vissza tudott állni, játékát így is visszavetette a sérülés. Első ránézésre nem láthattunk komoly romlást, sőt nagyon sok egészséges irányító elfogadná a féllábú Patrick Mahomes teljesítményét, a Super Bowlban azonban minden tényező számíthat. A CBS statisztikái szerint sérülése előtt 12 passzából 10 volt sikeres, 121.2-es irányítómutatóért cserébe. Átlagosan 3,12 másodperc alatt szabadult meg a labdától, és 6 olyan passza is volt, amelyet a zseben kívülről, a falemberek mögül kimozogva dobott el. Utóbbi két statisztikában érezhető romlást mutatott sérülése után, ugyanis a mérkőzés hátralévő részében nem volt kimozgásból eldobott passza (18 próbálkozásból), emellett a labdától is igyekezett hamarabb szabadulni, átlagosan 2,57 másodpercig tartotta magánál a játékszert.

 Patrick Mahomes statisztikái    Sérülés előtt     Sérülés után
 Sikeres passzok/passzkísérletek          10/12            12/18
 Passzkísérletek a zseben kívül              6               0
 Átlagosan hány másodpercig tartja magánál a labdát           3,12             2,57
  Irányítómutató          121,2           103,5
        

Két évvel ezelőtt hasonló volt a helyzet, akkor a Cleveland Browns elleni rájátszástalálkozón szenvedett agyrázkódást Patrick Mahomes. Ugyan a Chiefs bejutott a Super Bowlba így is, de a Tampa Bay elleni döntőn jól látszott, hogy Mahomes teljesítményére rányomja a bélyegét sérülése. Az idei döntő előtt mindenképpen jobb helyzetben van, hiszen akkor két kezdő támadófalemberét, Eric Fisher bal oldali tackle-t, valamint Mitchell Schwartz jobb oldali tackle-t is elveszítette a szezon végére, ezt pedig a Tampa Bay védelme kegyetlenül kihasználta.

Brutális támadóarzenál áll mindkét irányító rendelkezésére

Mindkét csapatról elmondható, hogy a fiatalokra épít, ez pedig tökéletesen visszaköszön az úgynevezett skill playereknél (futók, elkapók, tight endek) is. Az Eagles az utóbbi egy-két évben komoly építkezésbe kezdett, megszerezték a tavalyi draft első körében DeVonta Smitht, valamint egy első körös cetliért A. J. Brownt a Tennessee Titanstől. Őket egészíti ki Dallas Goedert tight end, valamint Miles Sanders futóposzton. Smith és Brown volt a philadelphiai támadóegység húzóereje, előbbi 1196 yarddal és 7 touchdownnal, utóbbi pedig 1496 yarddal és 11 touchdownnal járult hozzá az Eagles sikeréhez. Futóként Miles Sanders 1271 yardot és 11 darab hatpontost szorgoskodott össze.

A másik oldalon Patrick Mahomes legfőbb célpontjának természetesen Travis Kelce bizonyult, az alapszakaszt 110 elkapással, 1338 yarddal és 12 touchdownnal zárta a liga talán legjobb tight endje. Tyreek Hill távozása óriási űrt jelentett kansasi oldalon, az ő pótlására érkezett JuJu Smith-Schuster, aki közel volt az ezeryardos szezonhoz, ami a második legtöbb elkapott yardot jelentette csapaton belül. A Hillhez játékstílusban leginkább hasonlító Mecole Hardmant tavaly draftolta a Chiefs, valamint idén megszerezte a Green Bay-támadósor egyik legfényesebb ékkövét, Marquez Valdes-Scantlinget, aki a Super Bowl egyik meglepetése is lehet, elég csak a Bengals elleni meccsből kiindulni. 

Mindkét együttes ligaelit támadósorral rendelkezik, érdekes viszont, hogy nagyon eltérően építik fel egységeiket. Az Eagles inkább 2-3 sztárjára bízza magát, akik a mérkőzések legnagyobb részében pályán vannak, míg a Kansas City megosztja a időt játékosai között. A megszerzett pontok alapján nem lehet megmondani, melyik rendszer a sikeresebb, hiszen 

a két csapat ugyanannyi pontot szerzett eddig a szezonban (a rájátszást is beleértve), egész pontosan 546 pontot tett fel mindkét támadóegység a táblára.

Ha közhellyel kezdtük, akkor így is zárjuk cikkünket. Sokat emlegetett mondás amerikai futballos körökben, hogy a bajnokságot a védelmek nyerik. Látva, hogy mennyire kiegyenlített a két csapat támadóegysége, könnyen lehet, hogy egy-egy jó védekezés, labdaszerzés dönti majd el a bajnoki cím sorsát.

Melyik csapat nyeri meg az NFL 2022–2023-as idényét?

  • 1886
    Kansas City Chiefs
  • 1286
    Philadelphia Eagles

NFL 2023, RÁJÁTSZÁS
AZ 57. SUPER BOWL
0.30: Philadelphia Eagles (16–3)–Kansas City Chiefs (16–3)



Rovatok