Index Vakbarát Hírportál

Addig futott, míg nemzeti ünnep lett

2013. július 10., szerda 15:43

Kim Collins a sprinterek egyik legkülönlegesebb alakja, volt már világbajnok is, de 37 évesen futotta élete legjobbját. A múlt héten. Nem véletlenül, a szerdai Gyulai Memorialon ő a száz méter egyik esélyese.

Collins nevét valószínűleg sokan nem teljesíményéről ismerik, hanem onnan, hogy a londoni olimpián a csapat szálláshelyét elhagyva, találkozni ment a feleségével, amiért a saját olimpiai bizottsága kizárta a versenyről. Így kommentálta az esetet:

Én vagyok az első ember, aki azért került bajba, mert állítólag szexelt a saját feleségével

Az atléta ekkor már nemzeti ikonnak számított. Sprinterként nyolc világbajnokságon indult, az ötödik olimpiájára készült, de ez sem számított, Collins összecsomagolt és hazament, és bár a nyitóünnepségen még ő vitte országa zászlaját, nem léphetett pályára.

A feldühödött sprinter akkor azt mondta, soha többé nem versenyzik hazájáért.

Collins Saint Kitts és Nevisről származik, azon egy pillanatig sem csodálkoznánk, ha első hallásra az olvasóink sem tudnák hová tenni a 40 ezres miniállamot, mert már a világbajnok futó is megkapta egy moszkvai vámostól, hogy:

Ilyen ország nincs is

Saint Kitt és Nevis azonban nagyon is létezik, sőt Collins tette a legtöbbet azért, hogy térképre kerüljön a karibi térségben lévő szigetállam.

Ahogy a legtöbb karibi sprinter, úgy Collins sem otthon, hanem az Egyesült Államokban vált klasszissá. A Texas Christian University hallgatója lett, később pedig azzal a Glen Millsszel készült, aki többek között Usain Boltot és Yohan Blake-et is edzette.

Collins 1995-ben a Karibi Játékokon futott először nagy nemzetközi versenyen, de egy évvel később, húsz évesen már az atlantai olimpián versenyzett. Akkor csak a középdöntőig jutott, de az ugrásszerű fejlődés, közel négy tizedet javított egy év alatt, már sejttette, hogy a legjobbak közé emelkedhet. A 2000-es olimpián a hetedik lett a száz méteren 10.17-tel, és ezzel ő lett az első Saint Kitts és Nevis-i, aki olimpiai döntőbe jutott.

Az első igazán kiemelkedő sikerét egy évvel később, az edmontoni vb-n érte el, bronzérmet szerzett, majd a Brit Nemzetközösségi Játékokon már tényleg a csúcson volt, megnyerte a százas döntőt, ráadásul tíz másodpercen belüli (9.98) eredménnyel. A győzelme azonban vitatott maradt, mert a doppigvizsgálaton megbukott. A magyarázat szerint Collins évek óta szedett asztmagyógyszere miatt le pozitív a minta. Ezt  a védekezést el is fogadták, megúszta egy figyelmeztetéssel, miközben otthoni megítélése sem változott semmit, két bélyeget is kiadtak róla .

Collins sztárolása azonban ezzel még nem merült ki, egy évvel később, amikor megnyerte a világbajnoki döntőt, a győzelem napját, augusztus 25-ét, a kormány Kim Collins nappá nyilvánította. A párizsi befutó nagyon szoros volt, két századon belül négy sprinter volt, de a célfotó az egyes, nem túl előnyös pályán futó Collins győzelmét bizonyította .

Az atléta később már nem tudott ekkora sikert elérni, 2005-ben százon még volt egy vb-bronza, de szinte minden nagyobb világverseny döntőjében ott volt, miközben újabb és újabb sprintergenerációk nőttek fel mellette. Talán csak a 39 évesen is versenyző Linford Christie volt ilyen elnyűhetetlen, mint ő.

2008-ban a pekingi olimpiai döntőben még hatodik lett, aztán 2009-ben már hanyatló volt a teljesítménye, nem tudott tíz másodperc körüli százat futni, a vb-n már elődöntőbe sem jutott, és szeptemberben be is jelentette vissszavonulását.

Nem bírta ki sokáig futás nélkül, 2011 elején revitalizálta magát, nem is akárhogy. A fedettpályás szezonban 60 méteren egyéni rekorddal, 6,52-vel tért vissza, amit két századdal még tovább javított. Utoljára 11 évvel ezelőtt volt ilyen formában. A szeptemberi tegui vb-n azért így is meglepő volt, hogy simán menetelt a döntőig, ő maga sem érkezett nagy reményekkel.

Először magamtól is azt kérdeztem, meg vagyok őrülve, Teguba megyek, miközben a srácok őrült időket futnak. Később úgy döntöttem, megpróbálom kiélvezni, és a legjobbakban reménykedni.

Százon az előfutamát és a középdöntőjét is megnyerve jutott a legjobb nyolc közé 35 évesen. Ott ugyan Usain Bolt kiugrásával egy ellenféllel kevesebbel kellett küzdenie, de akkor is bravúrbronzot szerzett. Collinsnak Bolt is nagy tisztelője, mikor találkoznak egy döntőben, viccesen hitetlenkedve mindig megkérdi:

Te már megint itt?

Teguban a 4x100-as váltó döntőjében is feltehette neki a kérdést, ahol Collins megint egy bronzot szerzett. A St. Kitts és Nevis-i csapatban ő már nem csak egy váltótag, hanem mentora is a fiataloknak.

A már lassan veteránnak számító atléta szerint nincs különösebb titok abban, hogy még mindig a legjobbak között van, figyel a táplálkozására, de közben nem folytat túl szigorú diétát, és igyekszik nem túledzeni magát, és hogy ne unja halálra magát, mindig változtat valamennyit az edzésmódszerein.

Collins az idei szezonban is remek formát mutat, nagyon stabil futó, eddigi öt versenyén is tíz másodperc körüli időtt tudott, sőt a lausanne-i Gyémánt Ligán minden eddiginél jobbat futott, 2002-es egyéni legjobbját javította egy századdal, 9.97-re.

Az eredményei alapján talán még moszkvai világbajnokságon is döntőzhetne augusztusban, de egyelőre tartja magát ahhoz, hogy nem versenyez St. Kitt és Nevisért.

Collinst szerdán élőben is megnézheti a Puskásban Stadionban 20:30-tól.

Rovatok