Index Vakbarát Hírportál

Nem zavarta, hogy ketten futnak a sávban

2013. augusztus 16., péntek 14:22

Elképesztő jelenettel kezdődött csütörtökön a 4x400 méteres váltófutás harmadik futama a moszkvai atlétikai-világbajnokságon. A szaúdi váltó első embere mintha nem ismerte volna a szabályokat, vagy 80 métert ellenfele pályáján tett meg.

A 4x400 méteres váltó szabályai szerint a csapatoknak az első 500 métert kimért pályán kell megtenniük, és csak ezután vághat be a váltó második embere a belső ívre.

Úgy tűnt, ezt a szabályt a nyolcas pályán futó szaúd-arábiai váltó is tudja, de Alszabani a célegyenesben váratlanul átvágott a hetesre, és a bahamai Chris Brown mögött futott. Nem is zavartatta magát, valószínűleg fogalma sem volt, hol van. A váltásra azonban már visszalépett saját sávjába, és ott adta át a botot.

Hová futott a szaúdi váltó?

A szabálykönyv szerint a pályaelhagyás, ha azt egyenesben követik el, nem jár feltétlen büntetéssel. Csak akkor kell kizárni a vétkes versenyzőt, ha az átlépéssel előnyt szerez. A versenybírók úgy vélték, hogy Alszabani ugyan szélárnyékban futott, de ebből nem sokat profitált. A döntést megkönnyíthette, hogy a szaúdi váltó 3:04.55-tel nyolcadik lett a futamában, és nem jutott tovább.

Rovatok