Index Vakbarát Hírportál

Látjuk újra Blanka Vlasic robottáncát?

2014. március 7., péntek 07:33

Az idei fedettpályás szezon remekül kezdődött, világcsúcsok dőltek meg, vagy ahhoz közeli eredmények születettek, így a lengyelországi Sopotban is izgalmas versenyekre lehet számítani március 7. és 9. között, még akkor is, ha a legnagyobb sztárok, mint Usain Bolt vagy Mo Farah nem is lesznek ott.

A francia Renaud Lavillenie pár hete Szergej Bubka húszéves világrekordját ugrotta túl, de sérülése miatt nem lehet ott a rúdugrók mezőnyében, így a világcsúcsot mindenki egy másik számban, a magasugrásban várja. Az orosz Ivan Uhov szolgáltatott is erre alapot, idén ahol indult, nyert, és már csak egy centiméterre van Javier Sotomayor csúcsától. Prágában 242 centit ugrott. A formája stabil, a korábbi versenyeken is átjutott 240 felett. Számára most nem is az tűnik kérdésnek, hogy megnyeri-e a versenyt, hanem az, megugorja-e a világcsúcsot. Versenyre csak a katari Mutaz Essa Barshim késztetheti, neki azonban hat centivel gyengébb az eredménye. Csak taktikázással törheti meg Uhov fölényét.

A női mezőnyben az etióp Genzebe Dibaba támadhatja legnagyobb eséllyel a világcsúcsot, másodpercekkel jobb mindenkinél, nem szorul rá, hogy taktikai versenyt fusson 3000 méteren. Dibaba félelmetes formában van. Februárban két hét alatt három fedettpályás világrekordot állított fel. 1500-on 3:55.17-re, 3000-en 8:16.60-ra, két mérföldön 9:00.48-re javította a korábbi csúcsot.

60 méteres gátfutásban Sally Pearson is jó idővel nyerhet. Az ausztrál a nyári moszkvai vb-re sérülésből felépülve ment, 100 gáton bravúr volt tőle a második hely. Most újra abszolút favorit. Egyetlen versenyen elég volt futnia, hogy övé legyen a világ idei legjobb eredménye. A múlt héten Berlinben 7.78-at ért el úgy, hogy közel két éve nem is volt fedettpályás versenye. Megszorítani két amerikai atlétának, Nia Alinak és Janay DeLoachnak van esélye Sopotban.

A női mezőny másik nagy visszatérője a doppingvádak alól felmentett Veronica Campbell-Brown lesz. A jamaicai sprinter 60 méteren próbálkozik, 2010-ben és 2012-ben is nyerte a számot, de az aranyért a moszkvai vb-n taroló Shelly-Ann Fraser-Pryce-t is vernie kéne, ahogy a világ idei legjobb eredményével bíró Murielle Ahourét is. Tíz hónapos kihagyás után azért meglepetés lenne, ha Campbell-Brown nyerne, főleg, hogy nincs is idei fedettpályás eredménye.

A kétszeres fedettpályás és szabadtéri világbajnok Blanka Vlasic sérülése miatt az olimpiát és a tavalyi vb-t is kihagyta, hiába indult jól a 2013-as szezonja. A horvát magasugrónő most ismét jó szereplésben reménykedhet, a múlt héten már átvitte a két métert. Ha jó koncentrál, újra világbajnok lehet, és robottáncával szórakoztathatja a sopoti közönséget. A győzelemben a világranglistát vezető Marija Kucsina akadályozhatja meg, az orosz már 201 centiig jutott idén, vagy a szintén két méterig jutó Ruth Beita vagy Kamila Licwinko.

Súlylökésben Valeria Adams sikersorozata tarthat tovább, az új-zélandi sorozatban 44. versenyén maradhat veretlen.

A férfi sprintereknél kevés olyan versenyző indul, akik szabadtéren is favoritok. Talán csak a jamaicai Nesta Carter és a brit Dwain Chambers igazi százas, de nem is tűnnek komoly esélyesnek, annál inkább az amerikai Marvin Bracey és Trell Kimmons.

Nyolcszáz méteren nagyon erős lesz a mezőny, a moszkvai vb öt legjobb futójából négyen ott vannak. A címvédő etióp Mohamed Aman, aki nemrég új Afrika-csúcsot futott újra meccselhet az amerikai Nick Symmondsszal. A másik középtávfutó számban, 1500 méteren is nagy csata lehet, az előző fedettpályás vb érmesei újra elindulnak.

3000 méteren Bernard Lagat egyedülálló eredményt érhet el, a ma már amerikai színekben versenyző futó negyedik aranyát nyerheti ugyanabban a számban. A 39 éves atlétának persze nincs könnyű dolga. Két etióp, Hagos Gebrhiwet és Dejen Gebremeskel is pályázik az első helyre, és a szintén amerikai Galen Rupp is éremért megy.

A hármasugrás egyre inkább kubai számmá válik, a vb-ezüstérmes Pedro Pablo Pichardo szabadtéren már 18 méter felé közelít, nemrég ugrott 17.76-ot, de fedettpályás 17.32-je is egyértelmű favorittá teszi Sopotban. Egy másik kubai, Cuban Ernesto is ott lehet a dobogón, de a román Marian Oprea és az amerikai Chris Carter is küzdeni fog azért.

A vb-n csak két magyar atléta indul, kiugró eredményre nem lehet tőlük számítani, meglepetés lenne, ha Baji Balázs és Márton Anita a döntőbe kerülne. Baji idei legjobbja 7.65 másodperc 60 méter gáton, ez a 16. legjobb idő a nevezési listán. A súlylökő Márton 17,85 méterrel nevezett Sopotra, ezzel nincs sok esélye a nyolcas döntőre. Legjobbjával, 18,11-gyel azonban összejöhet neki.

„Az előzetes eredmények alapján talán nincsenek olyan pozícióban, amely döntős szereplést ígér, de a felfelé ívelő formájuk és az elmúlt években mutatott versenyzési képességeik alapján mindketten finalisták lehetnek" – mondta az MTI-nek Spiriev Attila szakmai igazgató Bajiról és Mártonról.

A vb összdíjazása csaknem 2,5 millió dollár, az egyéni győztesek 40 ezer dollár kapnak, ennyi jár a váltóknak is. A világcsúcs 50 ezer dollárt ér.

Rovatok