Index Vakbarát Hírportál

Atlétika-Eb: a kapitány szerint megfelelő és biztató a szereplés

2014. augusztus 18., hétfő 16:34

Spiriev Attila szerint évtizedek óta nem volt arra példa, hogy egy magyar atlétikai csapat világversenyen egyéni csúcsok sorát szállítsa, köztük országos rekordokat, mint történt az a vasárnap befejeződött zürichi Európa-bajnokságon. A szakmai igazgató az újból aranyérmes Pars Krisztiánt így méltatta: korszakos világklasszissá nőtte ki magát.

Az Eb előtt egy érem és további három 1-8. közé kerülés volt a cél. A kalapácsvető Pars Krisztián elsősége mellett Márton Anita bronzérmet nyert súlylökésben, ám rajtuk kívül csak a 110 m gáton negyedik Baji Balázs végzett még a 8-ban.

 "A szereplésünk így a várakozásnak megfelelő, és a közeljövő szempontjából biztató. Ahol nem kerültek a legjobb nyolcba atlétáink, ott ez sokszor nüanszokon múlt. A edzőink jó munkát végeztek, kitűnően sikerült a formába hozás, amit a sok egyéni csúcs is mutat" - értékelt az MTI-nek a szakmai igazgató.

Pars Krisztián a világ idei legjobbjával, egyéni rekorddal (82,69 m) lett Európa-bajnok, mellette Márton Anita egyszer (19,04 m), Baji Balázs kétszer javított országos csúcsot (13.31 mp, 13.29 mp), de 400 m gáton Koroknai Máté (50.33 mp) és 20 km gyaloglásban Madarász Viktória (1:30:57 ó) is élete legjobbját érte el, többen pedig idei legjobbjukat produkálták.

Spiriev Attila négy versenyzőt emelt ki külön is: "Az olimpiai bajnok Pars Krisztián a korosztályos versenyeket is beszámítva idestova másfél évtizede hozza az eredményeket, 2012-ben végleg beért, mostanra korszakos világklasszissá nőtte ki magát. Csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni, ahogy a Dobó SE-ről is, ahol Németh Pál munkáját fiai, Zsolt és László vitték tovább."

A szakmai igazgató szerint Márton Anitának az áttörést jelentette az Eb: "Edzője, Eperjesi László számított ilyen eredményre, de Anitának is el kellett hinnie, hogy képes rá."

Baji Balázs a döntőben csak ezredekkel maradt le az éremről, az előtte végzett francia futót kizárták, mert többször akadályozta a magyar sprintert, így a célba érésnél is.  "Minél több nap telik el, annál bosszantóbb, hogy milyen kevesen múlott ifj. Tomhauser István tanítványának a dobogó." - fogalmazott Spiriev Attila, aki szerint meg kell említeni még a csapatból a 37 éves Zsivoczky Attilát. A tízpróbázó felesége edzője, más fiatalokat is irányít, és a Testnevelési Egyetemen tanít.

"Azt az erőbedobást és alázatot, amellyel teljesítette a tízpróbát példaként lehet állítani a fiatalok elé" - hangsúlyozta a szakmai igazgató.

Rovatok