Index Vakbarát Hírportál

Ha elhányod magad, tuti nem nyersz

2014. december 4., csütörtök 14:28

Nem most találták ki, hogy milyen jó móka az ivást összekötni a futóversennyel, de az iskolai virtuskodásból mára hivatalos világbajnokság lett. Az nyer, aki négy sörrel leggyorsabban lefutja az egy mérföldet.

A sörmérföld szabályai nem bonyolultak, az egy mérföldön, ami az atlétikai pályán négy kör plusz kilenc méteren négy dobozos sört kell meginni vagy üvegből 3,55 decit. Egyet rögtön a rajtnál, majd egyet-egyet a következő három kör végén. A dobozos sörök közül csak azok jöhetnek szóba, amelyeknek hagyományos a nyílása. Csalás, ha valaki szélesebb szájúval próbálkozik azért, hogy gyorsabban lenyelje a sört.

Felhígított lötyökkel, ciderrel, alkoholmentes sörrel is tilos próbálkozni, a versenysörnek legalább ötszázalékosnak kell lennie.

Fontos szabály, aki elhányná magát – a magukat teljesen kifutó sportolóknál ez sör nélkül is megeshet –, az a negyedik kör után büntetőkört fut, de azt már sör nélkül.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a sörmérföld a nagyivók versenye lenne, közöljük, nem elég bírni a piát, eszméletlenül gyorsan is kell futni. Olimpián és világbajnokságon indult futók sörmérföldeznek – Lance Armstrong is tett egy gyenge kísérletet a vb kvalifikációjára – , mert a győzelemhez körülbelül egyperces négyszázakat kell tudni. A futóidőre még rájön az ivás ideje.

A rajtnál még mindenki elég gyors, de az első kör után a magas pulzussal, és az oxigénhiányos állapotban egyre nehezebb bármit lenyelni, nem hogy sört. A legjobbak 7-10 másodperc alatt legurítják. Mindenki különböző praktikákkal készül. Edzéseken legtöbbször visszatartott lélegzetvétel utáni ivással szimulálják a sörmérföld közben fellépő állapotot. Van, aki arra esküszik, hogy egy napig nem eszik előtte semmit, hogy üres legyen a gyomra, más szerint pedig csak az a lényeg, hogy a szénhidrát bevitele legyen minimális a versenynapon, és akkor sima ügy a sörivás. Az sem mindegy, milyen a sör. A kevésbé habzókat használják, de ez nem mindenkinél szempont.

Watch more videos on Flotrack

Az első vb-t Austinban rendezték. Nem is ment minden simán, mert a belvárosban található pálya körül lakók megfúrták a versenyt, nem nézték jó szemmel, hogy egy alkohollal átitatott rendezvény miatt kap a város médiafigyelmet. A versenyt végül az austini F1 pályán rendezték meg.

A férfiaknál a kanadai Corey Gallagher nyert, 5 perc és 23 századmásodperc kellett neki a győzelemhez. „A futásomban nem voltam biztos, annál inkább az ivásomban. De ma kiderült, hogy a futás az erősségem" – nyilatkozta.

Watch more videos on Flotrack

A nőknél Elizabeth Herndon világcsúccsal (6:17.76) győzött, 11 másodpercet javított a korábbin. Az első sörön még 12 másodperc alatt túlvvolt, de a többihez már kétszer annyi időre volt szüksége.

„Azt hiszem, inkább a futáson múlt, mint a sörnyelésen. Az én technikámat ki lehet dobni az ablakon. Nem tudtam elég jól lélegezni ahhoz, hogy úgy nyeljek, ahogy gyakoroltam" – mondta a friss világbajnok.

Rovatok