Index Vakbarát Hírportál

A világ legjobb futóedzője egy 16 évesnek is doppingszert adott volna?

2015. június 4., csütörtök 12:10

A világ egyik legsikeresebb hosszútávfutó edzőjét, Alberto Salazart vádolják azzal, hogy egyik tanítványának már 16 éves korában anabolikus szteroidot adott. 

Salazar a New York Marathont háromszor nyerte meg, és edzőként is nagy eredményeket mutat fel. Az útmutatásai alapján készül többek között a Londonban öt- és tízezer méteren is olimpiai bajnoki címet szerző Mo Farah is. A londoni tízezres döntőben némileg meglepetésre az amerikai Galen Rupp lett a második, megelőzve az afrikai futókat.

A BBC egyik dokumentumfilmjében éppen róla állítja, hogy Salazartól már 16 éves korában is szteroidot kapott. Salazar futói közül még senki nem bukott meg a doppingvizsgálatokon, nincs is igazi bizonyíték rá, hogy tiltott szereket használna az oregoni csoportjában.

Salazar egykori segédedzője, Steve Magness ugyanakkor arról számolt be, hogy Rupp tesztoszteronkezelést kaphatott, erre utaltak azok a vérértékeket és gyógyszerneveket tartalmazó dokumentumok és g, amelyeket látott. Magness Salazart is megkérdezte erről, aki azt válaszolta, hogy egyszerű elírás történt, a Testoboost nevű legális étrendkiegészítőt valamiért tesztoszteron gyógyszerként jegyezték fel a papírokra.

A BBC szerint a tesztoszteron többször előkerült, egy 2008-as utah-i edzőtáborozáson az egyik masszőr kérdezett rá Salazárnál, hogy mire használják. Az edző azt válaszolta, hogy neki kell a szívproblémáira. A BBC által megkérdezett kardiológusok azonban meglehetősen szokatlannak találják ezt magyarázatot, a szívgyógyászatban nem sok szerepe van a tesztoszteronnak.

Rupp tagadta, hogy bármikor tiltott szert használt volna, ráadásul az egyik legtöbbet ellenőrzött amerikai atléta, és eddig sosem volt pozitív a mintája. Salazar is azt mondta, hogy ő csak a tiszta sportban és tanítványaiban hisz.

Rovatok