Index Vakbarát Hírportál

Gatlin a lausanne-i Gyémánt Ligán is remekelt

2015. július 9., csütörtök 23:41

A kedden Székesfehérváron is győztes amerikai Justin Gatlin egészen elképesztő teljesítménnyel, 9.75 másodperces eredménnyel nyerte meg a férfi 100 métert az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat lausanne-i állomásán. A svájci volt az év első olyan versenye, melyen Gatlin, a jamaicai bajnok Asafa Powell és az amerikai válogatón győztes Tyson Gay összecsapott egymással.

A ranglistavezető amerikai sprinter, ahogy a Gyulai Memorialon, ezúttal is fantasztikusan rajtolt, és az első méterek után ellépett riválisaitól. Nagy különbség volt a keddi és a mostani futása között, hogy ezúttal egészen a célig a maximumot adta ki magából: ez végül nem csupán fölényes győzelmet, de remek, 9.75 másodperces időt eredményezett. Mögötte Powell és Gay azonos idővel, 9.92-vel ért célba a második és harmadik helyen.

Az olimpiai és világbajnok amerikai Christian Taylor és a kubai Pedro Pablo Pichardo idén már több nagyszerű csatát vívott egymással hármasugrásban. A versenyben sokáig Pichardo vezetett 17,99 méterrel, Taylor azonban ötödikre 18,02, utolsóra pedig 18,06 méterig repült, s megnyerte a viadalt.

Férfi 800 méteren a világcsúcstartó David Rudisha 450 méterrel a vége előtt az élre állt, s óriási tempóban futott. A kenyai sztár iramát többek között a vb-győztes etióp Mohamed Aman sem bírta, ám a botswanai Nijel Amos végig ott tudott maradni mögötte, majd a célegyenesben kilépett mellé és lehajrázta őt. Amos 1:43.27 perccel, Rudisha 1:43.76-tal ért célba.

A világ idei legjobb eredményét hozta a női magasugrás, melyben az orosz olimpiai és világbajnok Anna Csicserova 2,03 métert ugrott.

Remek eredményt ért el női 200 méteren a többszörös olimpiai és világbajnok amerikai Allyson Felix, aki 22.09 másodperccel győzött, illetve a bahamai Shaunae Miller női 400-on, miután 49.92 másodperccel lett első.

A férfi súlylökés szintén kimagasló eredménnyel zárult, mivel a német David Storl 22,20 méterrel szerezte meg az első helyet a 21,71-ig jutott amerikai bajnok Joe Kovacs előtt.

Az edzőjét júniusban ért doppingvádak óta először versenyzett a britek olimpiai és vb-győztes hosszútávfutója, Mo Farah, akin nem látszott az, hogy saját bevallása szerint élete egyik legnehezebb időszakát élte meg az elmúlt hetekben. Farah jó versenyzéssel nyerte meg a férfi 5000 métert, 13:11.77 perces idei legjobbjával.

A Gyémánt Liga-versenyről az MTI készített összefoglalót.

Rovatok