Index Vakbarát Hírportál

Justin Gatlin anyja is elsírta magát a magyar elégtételtől

2015. július 10., péntek 17:09

A Gyulai István-emlékversenyen a világ jelenleg leggyorsabb embere, a 25 verseny óta veretlen Justin Gatlin is elindult száz méteren, de más számokban is nagyon erős mezőny gyűlt össze: olimpiai és világbajnokok versenyeztek kedden a székesfehérvári atlétikai centrumban. A Gyulai Memorial a világ legjobb versenyei közé került, jelenleg csak az eddig megrendezett nyolc Gyémánt Liga előzi meg. A sztárok becserkészéséről, a Gyulai Memorial lehetőségeiről Spiriev Attila versenyigazgató beszélt nekünk. Arról is kérdeztük, mikor jön Usain Bolt.

A Gyulai Memorial jelenleg a kilencedik legjobb verseny idén, de hogyan áll össze az rangsor? Hol végezhet?

A versenyeket az indulók és az ott elért eredmények alapján vetik össze. Meghatározó, hogy milyen szintű atléták indulnak el. Van az úgynevezett részvételi pontszám, ezt a sportolók a világranglista helyezéseik, világbajnokságon vagy olimpián elért eredményeik után kapják, és természetesen a világcsúcstartók is magas ponttal bírnak. Fontos hangsúlyozni, hogy egy verseny nem a nevezők, hanem azok után kap pontot, akik aztán valóban rajthoz is állnak. A részvételi pontszám mellett az eredményeket is számítják (például a kalapácsvető Pawel Fajdek világ idei legjobb eredménye is sokat érhet). Egy évben 14 Gyémánt Ligát (GYL) tartanak, feltételezzük, mindegyik megelőz minket, ahogy a berlini World Challenge, ami magas színvonalú, és csak saját megfontolásból nem GYL. Úgy számolunk, év végére a 16-18. helyen végezhetünk. Már az is szürreális, hogy a 9.-ek vagyunk, mikor a szezonban közel ezer verseny van. A nyolc GYL mellett már Rabatban, ahol nem számít a pénz, vagy a jamaicai Kingstonban is volt world challenge. Utóbbiban nem nehéz versenyt csinálni, gyakorlatilag átsétálnak a világklasszis sprinterek az utcán a stadionba.

A szervezők közül többen nyilatkozták, hogy innen a következő szint már a Gyémánt Liga. Elérhető lesz ez a státusz a Gyulai Memorialnak?

Egyelőre nincs miről gondolkodni. A GYL-ek ötéves szerződésben működnek, ez a második ciklusban a második év. Nem lehet tudni, hogy három év múlva mi lesz a politika, milyen formában működik majd tovább, és hogy változik-e a GYL-be tartozó versenyek száma. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a versenyek minőségét közelítsük a GYL-hez.

Idén több számban is világbajnoki szintű mezőny gyűlt össze. Hogyan lehet Magyarországra hozni a legnagyobb sztárokat szűkösebb anyagi lehetőségek között?

A Gyulai Memorial még a legszegényebb költségvetésű Gyémánt Liga-versenyek költségvetésének is harmadából, negyedéből gazdálkodik. De vannak olyan GYL-ek, amelyek tízszer annyi pénzt költhetnek el. Sokan nem hiszik el, de apró figyelmességekkel lehet megnyeri a legnagyobb versenyzőket. Olyan körítéssel, a legjobb értelemben vett kiszolgálással kell élnünk, amit mások nem tudnak kitalálni. Idén az egyik ilyen volt Justin Gatlin díjazása. Gatlin tavaly gyakorlatilag agyonverte a világot, de egy nagyon visszatetsző kampány hatására (a futót doppingos múltja miatt sokan nem kedvelik) mégsem lehetett rá szavazni az év atlétája választáson. Az All-athletics.com-on azonban csak az eredmények számítanak, nem véletlenül hivatalos statisztikai partnere a GYL-nek és a nemzetközi szövetségnek is. Az All-athletics adatai alapján Gatlin lett tavaly a világ legjobb atlétája. Ezért kapott egy óriási serleget a sztárok bemutatásánál. Olyan elismerést kapott, ami jár neki. Még a futása előtt hazaküldte a képet, és kirakta a Facebookra. Állítólag tíz percig sírt az anyukája, hogy a fia végre megkapta az őt megillető erkölcsi elismerést és elégtételt.

Mekkora pénzért jönnek el a legnagyobb sztárok, hogyan lehet kevesebb költségvetésből erős mezőnyt összehozni?

Pénzről sosem beszélek, ezt megtanultam. Három évtizede dolgozom az atlétikában, elég jó kapcsolatokat építettem ki. Sok menedzser tudja, hogy nálunk mások a lehetőségek, de ugyanakkor méltányolják, hogy színvonalat akarunk hozni. Ebben partnerek, így nagyon sokat lehet spórolni.

Mikor jön majd el Usain Bolt?

Az elmúlt öt évben volt, amikor tárgyaltunk vele. Tavaly és idén sérülései miatt fel sem merült a neve. De nagyon fejre lehet állni vele. Párizsban ráépítették az egész versenyt, sárgában úszott a stadion, mindenhová őt plakátolták ki, aztán el sem ment. Nekünk még választani is kéne a jelenlegi költségvetés alapján: vagy Usain Boltot hívjuk el, vagy egy színvonalas versenyt rendezünk. Mi utóbbit fontosabbnak tartjuk.

A Gyulai Memorial korábban a Puskás Stadionban volt, és volt, hogy augusztusban rendezték, volt, hogy a Forma–1-es Magyar Nagydíj nézőit is bevonták, két éve már Székesfehérvár a helyszín. Megtalálta már a helyét és az idejét a verseny, hová kell pozicionálni?

A dátumválasztáskor nem igazodhatunk magyar rendezvényekhez, mert annyira feszített a nemzetközi versenynaptár, négy hónap alatt sok száz verseny van. Mindig megkérdezik, hogy miért nem hétvégén van. Nem lehet Gyémánt Ligákkal egyszerre megrendezni, mert akkor nem lehetne ehhez fogható versenyt csinálni. Hétköznap két GYL között van reális esély. Jövőre még ezt az is tetézi, hogy olimpia és Eb is lesz. Idén a párizsi GYL-ről 45 atléta jött, tíz számban volt átfedés.

A Puskás Stadion valóban túl nagy volt a Gyulai Memorialhoz. A fehérvári pálya a jelenlegi szintnek megfelel, nagyon hangulatos. Az adja az egyik egyediségét, hogy a nézők szinte megérinthetik a versenyzőket. Így válik igazán érzékelhetővé, hogy úristen, milyen magas a 236 centiméter, és megkapó élmény, ahogy valaki előtt elszáguld Gatlin. Speciális hangulat, amit az indulók is szeretnek.

Az atlétika nem a legnépszerűbb sportág Magyarországon. Van, lesz elég nézője ezeknek a versenyeknek?

Nehéz az embereket megmozdítani úgy általában is, nagyon sok inger éri őket. Utoljára az 1980-as években voltak atlétikai Budapest Nagydíjak. Azóta nem rendeztek hasonló egynapos versenyeket. Kimaradt 25 év, egy generációnak nem volt ilyen jellegű élménye. Nehéz volt újraéleszteni, de már most lehet érzékelni, hogy nagyobb az érdeklődés. Akit egyszer sikerül rávenni, hogy kijöjjön, az később is visszatér. A Gyulai Memorialnak komoly rangja lett, nagyon jó a nemzetközi visszhangja is. Ha ezt tudjuk folytatni, az érdeklődés is megnő.

Dobóatlétikában eredményesek vagyunk, de nem kéne más számokban is erősödni a versenyhez a magyar atlétikának?

Ne becsüljük le a dobóatlétákat. Kővágó Zoltán (diszkosz) és Pars Krisztián (kalapács) második, Márton Anita (súlylökés) harmadik helye is önmagában óriási dolog. Sprintszámokban nemcsak mi nem vagyunk ott, hanem más európaiak sem. A közép- és hosszútávfutást Kelet-Afrika uralja. Hogy Baji Balázs (110 gát) ötödik, az is nagy siker. Sokat számít, hogy a magyar atléták faktorok egy ilyen versenyen. Ez az esemény a piramis csúcsa, de arra jó, hogy szélesítsük vele az alapot. Sok szülő és velük a gyerekek is kijönnek, annál nagyobb motiváció pedig nem kell, hogy a gyerekek a topsztárokkal pacsizgathatnak. A Magyar Atlétikai Szövetség szuperliga sorozatát utánpótlásversenyekkel kötjük össze. Egyszer csak azt veszi észre az atlétapalánta, hogy pár év alatt Parssal vagy Kővágóval indul egyszerre, és így bizonyos értelemben Gatlinhoz is kapcsolódhat.

Már a verseny másnapján elkezdik lekötni a következő évre a versenyzőket?

Már a Memorial előtt megtesszük, többéves csomagokban gondolkozunk. Szépen építgetjük a kapcsolatokat. Gatlin is úgy ment el, hogy nagyon szívesen visszatérne. Meglátjuk. Korábban Veronica Campbell-Brown (olimpiai és világbajnok sprinter) is megígérte, hogy újra eljön. Ez nem jött össze azonnal , de most megint versenyzett nálunk, és elképesztően jó, 11 másodpercen belüli időt futott százon.

Rovatok