Index Vakbarát Hírportál

Futás közben megszökött a talpbetét a cipőből

2015. szeptember 27., vasárnap 13:35

A Berlin Marathonon bármikor megdőlhet a férfi világcsúcs, most is rekordjavításra készült két-három futó. Ez nem jött össze, de a kenyai Eliud Kipchoge a világ idei legjobb eredményét futotta, 2:04:01-gyel győzött.

Berlinben 2013-ban és 2014-ben is megdőlt a világcsúcs, a 2:02:57-tel rekorder Dennis Kimetto nem indult el idén, de a futók között ott volt a tavalyi második Emmanuel Mutai (2:13:13-as egyéni csúcs) és a 2:04 körül tudó Geoffrey Mutai és Kipchoge. Ő mondta, hogy edzéspartnerével, Emmanuel Mutai-jal egymással belehajszolhatják magukat a világcsúcsba.

Ezt most nem jött össze, a korábbi rekord már féltávnál elúszott, elmaradtak a korábbi rekord részidejeitől, három percen kívüli kilométereket is futott a hatfős élboly, ami ilyen szinten már nem fér bele. A verseny 32 kilométernél dőlt el, amikor Kipchoge iramot váltott, és leszakította vetélytársait, a tempót azonban már annyira nem tudta megnövelni, hogy veszélyben legyen a világrekord, és a 2:04-en belüli futás sem jött össze neki. Négy másodpercet azért javított egyéni legjobbján. A második Eliud Kiptanui lett 2:05:22-vel, harmadikként az etióp Feyisa Lilesa futott be (2:06:57).

Kipchoge futását is sokáig fogják elemezni, de talán az örökre megfejthetetlen marad, hogyan sikerült talpbetétjét úgy kigyűrnie a cipőjéből, hogy a vádliját verdeste. Kipchoge körülbelül a 20. kilométertől futott úgy, látszólag zavartalanul.

A mezőnyben magyar futók is voltak, Csere Gáspár, a BEAC versenyzője 2:16:30-cal ért célba, és ezzel teljesítette a riói olimpia kvalifikációs szintjét. A női mezőnyben a 44 éves Simona Staicu is szintet futott 2:41:28-cal.

Rovatok