Index Vakbarát Hírportál

Csak dagad a doppingbotrány: bezárt labor, feketelista

2015. november 10., kedd 18:48

Befellegzett a mintákat megsemmisítő labornak

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA)  ideiglenesen felfüggesztette a moszkvai doppinglaboratórium működését. A döntésre - amely azonnali hatállyal életbe lépett - a WADA vizsgálóbizottságának ajánlására, a tavaly kirobbant doppingbotránnyal kapcsolatos hétfői bejelentések következményeképpen került sor, írja az MTI.

A határozat értelmében a felfüggesztés visszavonásáig tilos az orosz fővárosban található intézményben vizelet- és vérmintákat vizsgálni, a beérkező mintákat pedig biztonságos körülmények között, leplombálva, gyorsan egy - WADA által - akkreditált laborba kell szállítani.

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, az 1400 doppingminta megsemmisítése, amelyet felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél miat történt.

Tíz embert száműznének az atlétikából

Olimpiai bajnok futó, főedző és az atlétikai szövetség (VFLA) főorvosa is szerepel azon a tízes listán, amely a WADA által örökös eltiltásra javasolt orosz érintetteket tartalmazza.

Az atléták között ott van a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnoka, Marija Szavinova, a szám bronzérmese, Jekatyerina Pojsztogova, valamint a 400 és 800 méteren orosz bajnok Anasztaszja Bazdireva, az 1500 méteren érdekelt Krisztyina Ugarova és Tatyjana Mjaszina középtávfutó.

Száműznék a hosszútávfutók főedzőjét, Alekszej Melnyikovot, a 800-asokat trenírozó Vlagyimir Kazarint, a középtávfutók felkészítésével foglalkozó Vlagyimir Mohnyevet és a gyaloglók főedzőjét, Viktor Csegint. A tizedik személy Szergej Portugalov, a VFLA főorvosa.

Az ausztrálok megfúrnák az oroszokat

Az ausztrál sportvezetés azt szeretné, ha az oroszországi doppingbotrány miatt orosz atléták nem indulhatnának a jövő évi olimpián.

„Ha Oroszország nem lehet ott Rióban, az javítana az atlétika megítélésén, mert a közönség tudná, hogy minden versenyző tiszta, és az olimpiai játékok eszmeiségét szem előtt tartva küzd" - nyilatkozta Kitty Chiller, az ausztrál olimpiai küldöttség csapatvezetője. „Határozottan támogatjuk az orosz atléták riói részvételének tiltását, amennyiben szövetségük nem tarja magát a WADA doppingkódexéhez".

Phil Jones, az Ausztrál Atlétikai Szövetség vezetője szerint nem szabad hagyni, hogy folytatódjanak a WADA-jelentésben megfogalmazott üzelmek. Egyúttal arra kérte a nemzetközi szövetséget, hogy vizsgálja felül korábbi döntését, amellyel Kazanynak ítélte a 2016-os junior világbajnokság, illetve Csebokszárinak a csapatvilágkupa megrendezését.

Az oroszok a 2012-es londoni olimpián atlétikában 18 érmet, köztük nyolc aranyat nyertek.

Moszkva tagad

Az, hogy Oroszország állami szinten közreműködött volna a doppingolásban, alaptalan, és nincs rá semmilyen bizonyíték, jelentette ki a Kreml. 

„Valahányszor büntetést szabnak ki, annak valamilyen alapja is kell, hogy legyen. Mindaddig azonban, amíg nincs bizonyíték, nehéz olyan vádakra reagálni, amelyek jobbára alaptalanok" – mondta Dmitrij Peskov, Vlagyimir Putyin szóvivője.

Rovatok