Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok Svájcban is manipulálni tudták a doppingmintákat

2015. november 13., péntek 18:01

Az atlétika egyik legnagyobb doppingbotrányának vizsgálatát elvileg már lezárták, de újabb és újabb botrányos részletek lavinát indíthatnak el. Az egyik legmegbecsültebb doppinglaborban, a svájci lausanne-iban olyan mintákat semmisítettek meg tavaly, amelyek a 2012-es londoni olimpia eredményeit is újraírhatták volna.

A hétfőn megjelent WADA-jelentésből kiderült, hogy a moszkvai laborban több mint 1400 mintát semmisítettek meg, nehogy újravizsgálják őket. Azt sohasem tudjuk meg, hogy ebből mennyi volt pozitív, de az biztos, hogy volt köztük.

A lausanne-i 67 minta elenyésző mennyiségű az 1400-hoz képest, de sokkal nagyobb lehetett volna a jelentőségük, mert mindegyiket a londoni olimpia előtt nem sokkal vették le. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség úgy rendelkezett, hogy 67 orosz sportoló mintáját Moszkvából szállítsák át újratesztelésre Lausanne-ba.

Oroszország átalakítaná doppingellenőrző rendszerét

Vitalij Mutko sportminiszter  csütörtök este közölte, bármire hajlandóak annak érdekében, hogy a nemzetközi szervezetek által elvárt változásokat végrehajtsák doppingellenes rendszerükben."Arra készülünk, hogy ha kell, újra hitelesíttetjük a laboratóriumunkat, vagy egyéb reformokat hajtunk végre, esetleg új doppingellenes szervezetet hozunk létre. Széleskörű együttműködést tervezünk" - nyilatkozta Mutko. A miniszter csütörtök esti nyilatkozata egyben üzenet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) 27 tagú tanácsa felé, mely pénteki ülésén tárgyal az orosz doppingbotrányól. Ezen könnyen lehet, hogy szavazni is fognak az ország szövetségének (VFLA) eltiltásáról, s amennyiben a büntetés mellett határoznak, az orosz atléták nem indulhatnának a nagy versenyeken, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem. (MTI)

 

Az oroszok dobóedzője, Oleg Popov azt vallotta, hogy a szövetségi kapitány Melnyikov 2012 májusában megyegyezett a moszkai labor vezetőjével, Rodcsenkóval, hogy az általa átadott listán szereplő 67 sportolónak mindig tisztának kell lennie. Azt is kérte, ha egy doppingteszten megbuknának, akkor pedig cserélje ki pozitív mintákat az előzetesen mindenkitől levett tisztákra. Megegyeztek, hogy minden egyes csere 30 ezer rubelbe kerül, amit a sportolók fizetnek ki.

Popov a londoni olimpia után, októberben kereste meg a WADA-t ezzel a bizonyítást egyelőre nem nyert sztorival. A doppingügynökség ennek hatására kérte át a mintákat Svájcba.

A 67-ből 12-nek egyszerűen túl kevés volt a mennyisége ahhoz, hogy újabb teszteket végezzenek el rajtuk, a többi 55-öt megvizsgálva egyben mutattak ki tiltott szert, de olyan kis mennyiségben, amelyet a moszkvai labor tesztjei nem érzékeltek.

Az elemzések után két héttel az 55 mintát megsemmisítették, holott a WADA kérése az volt, hogy hosszú távon tárolják azokat.

A mintákat általában tíz évig tárolják, ebben az időszakban a fejlődő analitikai módszerekkel bármikor újravizsgálhatják ezeket. Így akár évekkel később derülhet ki egy jobb teszttel, hogy használt-e tiltott szert a sportoló, vagy sem.

A megsemmisítést az a Martial Saugy rendelte el, akiről nemrég kiderült, hogy 2001-ben ő magyarázta el Lance Armstrongnak és edzőjének, Johan Bruyneelnak, hogyan működik az EPO-teszt. Bizonyíték még nincs rá, de erős a gyanú, hogy ő is az oroszok kérésére semmisíthette meg a mintákat.

A történetben a legijesztőbb az, hogy az elvileg független és jó hírnévű laboratóriumokban is eldőlhet az olimpiai bajnoki cím és helyezések sorsa. A tesztek hiába működnek jól, ha a pozitív eseteket eltussolják, nem tud hiteles lenni a doppingellenes mozgalom.

Rovatok