Index Vakbarát Hírportál

Armstrong megtalálta a sportágat, ahonnan nem nézik ki

2016. február 4., csütörtök 20:58

Lance Armstrongot doppingügyei miatt élete végéig mindenféle sporttevékenységtől eltiltották, de azért időről időre megtalálja a módját, hogy versenyezzen, még ha nem is kerékpárban. Most az ultrafutók vitáznak azon, hogy jót tesz-e az egykori profi bringás jelenléte a sportáguknak.

Armstrong a kerékpár mellett más sportágakat is kipróbált, triatlonozott, hegyikerékpározott, majd a New York Maratont is lefutotta, de olyan őrültségekben is részt vett, mint a sörmérföld. Eltiltása után már ezekben sem élhette ki magát, csak nem hivatalos versenyeken indulhatott.

Még mindig keresi a lehetőségét annak, hogy megméresse magát, vagy valamilyen jótékony célért sportoljon. Decemberben már nyert is egy 35 kilométeres hegyi futást, és most az Egyesült Államok egyik leghíresebb ultramaratonjának, a száz mérföldes Western States-nek a felvezető eseményén akar részt venni.

Armstrong figyelme azért is fordulhatott az ultrázás felé, mert szinte teljesen amatőr alapokon működik a sportág, nem a pénzdíjakról szólnak a versenyek. Így talán kisebb ellenállásba ütközik, nem gyanúsítgatják, hogy itt is doppinggal akar sikeres lenni, mert egy győzelemmel úgysem keres semmit.

A Western States hivatalos edzése február 13-án lesz, ekkor lehet lefutni a verseny záró 20 mérföldjét, és ezen akar ott lenni Armstrong is. „Vicces lesz nézni, hogyan reagálnak majd az emberek" – mondta Tim Twietmayer a verseny ötszörös győztese, aki ma már az egyik főszervező. A Sacbee-nek arról is beszélt, hogy a vezetők majd csak most fognak arról dönteni, hogyan kezeljék azokat, akik korábban megbuktak doppinggal.

Van, akinek nem tetszik, hogy Armstrong még próbálkozik a sporttal, de egy ultrafutó jól összefoglalta, miért van esélye náluk. „Amiért szeretjük a sportágunkat, az a közösség. Nagyon elfogadó, és alázatra nevel. Ha Lance mindennek részese akar lenni, akkor tárt karokkal fogadjuk" – mondta Bob Crawley.

Armstrong idén nem valószínű, hogy bevállalja a száz mérföldes versenyt, de egy részét lefuthatja, az egykori baseballjátékos Eric Byrnes iramdiktálójának jelentkezett. (Az amerikai ultramaratonokon megengedett, hogy résztávokra iramfutók is beszálljanak.)

Rovatok