Index Vakbarát Hírportál

Fazekas Róbert hatéves eltiltását hagyta helyben a Kúria

2016. május 11., szerda 15:05

Fazekas Róbert diszkoszvető ügyében a hatéves eltiltásról szóló határozatot hagyta helyben a Kúria szerdán. A mai döntésig így jutottunk el (az MTI összefoglalója alapján):

A londoni olimpia előtt, 2012. július 10-én derült ki, hogy az akkor 37 éves Fazekas Róbertet a Magyar Olimpiai Bizottság nem nevezte a játékokra, mivel a szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutatták ki. A doppingbizottság elsőfokú határozatában bizonyítottnak látta az atléta bűnösségét és nyolc évre eltiltotta.

Fazekas fellebbezett, a másodfokú doppingbizottság pedig megállapította, hogy a sportló nem szándékosan doppingolt, és bár a zéró toleranciára hivatkozva nem mentette fel, büntetését hat évre csökkentette.

2015 őszén a Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete az eltiltást három évre csökkentette, ami így 2015-ben lejárt, de a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) vitatta a magyar bíróság hatáskörét, így Fazekas továbbra sem versenyezhetett. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) ugyanakkor visszahelyezte vizsgálati programjába a diszkoszvetőt, ami az első lépése annak, hogy valaki visszakapja a versenyengedélyét. A MASZ még akkor felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, ami kapcsán Fazekas soron kívüliséget kért, hogy az ügy lezárulhasson a 2016-os riói olimpiáig.

A felülvizsgálati eljárásban a Kúria szerdán hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletét, érdemben elbírálta, és elutasította a sportoló eredeti keresetét, amelyet a hatéves eltiltásáról szóló határozat ellen nyújtott be.

Baka András tanácsa kimondta, hogy a doppingvétség elkövetése tény, a sportoló sem vitatta, hogy egy nanogrammnyi tiltott szert találtak a szervezetében. Szándékosság nem, csupán gondatlanság terheli, de a zéró tolerancia elvére hivatkozva a Kúria elutasította a keresetét, vagyis a hatéves eltiltás van érvényben. A bíró a konkrét üggyel kapcsolatban hangsúlyozta: mindenkinek viselnie kell a táplálékkiegészítő fogyasztásának kockázatát.

Czeglédy Csaba elmondta: mivel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályozása a gondatlanság körében tavaly enyhült, Fazekas Róbert korábban kérvényezte, hogy mérsékeljék az eltiltását. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője azt mondta, hogy erre akkor kerülhet sor, amikor befejeződik a bírósági eljárás. Ennek megfelelően az atléta szerdán ismét kérelmezte eltiltása hatról négy évre csökkentését. Ha ez bekövetkezik, július 6-ától ismét versenyezhet, de már nem célja a riói indulás.

Rovatok