Index Vakbarát Hírportál

Japán vesztegethetett a 2020-as tokiói olimpiáért?

2016. május 11., szerda 18:07

A FIFA és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vesztegetési botránya után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is bajban lehet, ha beigazolódnak a Guardian értesülései: az IAAF exelnöke NOB-tagként komoly összeget kaphatott a japán pályázat győzelméért.

1,3 millió eurót utalt át a 2020-as tokiói olimpia szervezőbizottsága a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökéhez köthető bankszámlára 2013-ban, a játékok odaítélésének évében - állítja a Guardian.

Az újság szerint a szervezők egy szingapúri számlára küldték a pénzt, ami Papa Massata Diack, az akkori atlétikai szövetségi elnök fiának nevére szólt. Papa Massata Diack az IAAF marketingkonzultánsa volt, és szabad kezet kapott, hogy szponzorokat szerezzen a szervezetnek.

Lamine Diack 1999-től tavaly őszig volt az atléták elnöke, amikor is távoznia kellett az orosz doppingbotrány kirobbanása miatt. Kiderült ugyanis, hogy mintegy egymillió eurónyi pénzt fogadott el az oroszoktól annak fejében, hogy eltussolja az országban zajló, központosított doppingolást. Az ügyben a vizsgálat jelenleg is folyik az orosz atléták ellen, részvételük kérdéses a nyári, riói olimpián, jelenleg nem indulhatnak nemzetközi versenyeken.

Lamine Diack akkoriban a Nemzetközi Olimpiai Szövetségnél is aktív tagként dolgozott, mivel sportága a játékok egyik legnépszerűbb, így legfontosabb eseménye.

A Guardian megpróbálta elérni a tokiói pályázatot felügyelő Japán Olimpiai Bizottságot, de azt a választ kapta, hogy a sajtórészleg egész héten házon kívül van, üzleti úton. A tokiói olimpia szervezőbizottságát viszont sikerült megszólaltatnia, a szóvivőnő, Ono Hikariko azt mondta,

a Tokio 2020 szervezőbizottságának nincs tudomása a feltételezésekről, hisszük, hogy Tokió azért kapta meg a játékokat, mert a legjobb pályázatot mutatta be.

Japán fővárosa Madridot és Isztambult előzte meg a rendezésért.

Az eset egyértelműen vesztegetési gyanúba keveri a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, melynek elnöke, Thomas Bach nemrég saját szervezetének tisztaságával példálózott a FIFA és az IAAF botrányaival szemben.

Lamine Diack ellen Franciaországban folyik vizsgálat már jó ideje, nem hagyhatja el az országot. Papa Massata Diackot körözi az Interpol, úgy tudni, Szenegálban tartózkodik, ismeretlen helyen.

Rovatok