Index Vakbarát Hírportál

Kenyában újságírók fizetnek a doppingolásért?

2016. május 18., szerda 14:18

Doppingügyben Kenyánál szürreálisabb helyet nehéz találni. Az utóbbi években sorra buktak le az atlétáik, a praktikákról is sokat lehetett hallani, aztán nagy nehezen olyan doppingellenes törvény született, ami megmentette az országot, és végül nem dobták ki az országot a riói olimpiáról. A következő lépésben már arról beszélnek, hogy európai újságírók saját szenzációhajhász sztorijaik miatt doppingolnak sportolókat.

Legalábbis a Boston Marathon egykori győztese, Wesley Korir azt állítja, hogy a Kenyai Profi Atlétikai Szövetség (PAAK) egyik vezetője, Julius Ndegwa külföldi újságíróknak akart segíteni, hogy doppingolókat találjanak. Korir szerint

vannak futók, akik pénzt kaptak azért, hogy mondják azt, tiltott szert szednek,

de állítólag volt olyan is, amikor ennél is tovább mentek. Néhányan az újságírók kedvéért vállalták, hogy EPO-t adnak be maguknak.

Korir azt szeretné, ha a hatóságok ellenőriznék, hogy milyen engedéllyel és vízummal dolgoznak külföldi újságírók Kenyában, Ndegwát pedig letartóztattatná, hogy vallomást tegyen.

A sportvezető tagadja a vádakat, azt mondja, átlátható a működése, és Korirnak is elmondta, miről tájékoztatta az újságírókat.

Rovatok