Index Vakbarát Hírportál

Vb-arany ment el a pörgő súlylökő lábfején

2017. augusztus 7., hétfő 12:58

A súlylökés világbajnoki döntője az utolsó sorozatban az utolsó két dobónál hozta a legnagyobb izgalmakat. A leghosszabb dobás az amerikai Joe Kovacsé lett, de egy alig észrevehető érintés miatt nem lett aranyérmes, az új-zélandi Tomas Walsh maradt az első helyen.

A szabályok szerint három sorozat után az addig legjobb eredménnyel bíró atléta dob legutoljára. Ez volt Walsh, Kovacs pedig közvetlenül előtte dobhatott.

Walsh 21,75-tel vezetett, ezt kellett volna túlszárnyalnia a világbajnoki címvédőnek. Kovacs nagyon összeszedte magát, 22 méter fölé lökött a hatodik sorozatban. A versenybíró azonban piros zászlót mutatott neki, érvénytelenítette a dobást. A visszajátszás meg is mutatta, miért. Kovacs a bástyát – ez az a perem, ami a dobókörnél van – felülről megérintette a lábával, ami a szabálytalan.

Ön látta, hogy hozzáért?

  • 1413
    Nem
  • 531
    Igen

Az amerikai méltatlankodott, de azért lemérette a kísérletet – erre egyébként volt lehetősége –, 22,08 méter lett. Walsh jött ezután, 22,06-ig lökte el a súlyt. Tehát kikapott volna, ha Kovacs dobását megadják. Igaz, azt nem tudjuk, mennyit tudott volna még rátenni az új-zélandi, ha éles a helyzet.

Az amerikaiak Kovacs és egy 22 méter körüli dobástól szintén megfosztott Ryan Crouser esetében is óvtak, de a zsűri nem változtatta meg a sorrendet.

Rovatok