Index Vakbarát Hírportál

Elismerte a pozitív doppingtesztet az olimpiai- és világbajnok futó

2018. május 3., csütörtök 23:15

Asbel Kiprop olimpiai és háromszoros világbajnok futó az ügyvédje által kiadott nyilatkozatban ismerte el, hogy pozitív lett a doppingtesztje, de állítása szerint a mintavétel előtt megzsarolták, és határozottan tagadta, hogy doppingolt volna.

Először a Daily Mail írta meg, hogy a középtávfutás elmúlt tíz évének legsikeresebb versenyzője, a megbukott egy doppingvizsgálaton, EPO-t mutattak ki nála egy 2017 végi ellenőrzéskor.

Az 1500-as futó azt állítja, előre figyelmeztette a mintavételre az egyik ellenőr, majd utána pénzt kért ezért, de nem konkrét összeget. A versenyen kívüli tesztek lényege, hogy a sportolók számára váratlanul végzik, így akarják csökkenteni a csalás esélyét, és megakadályozni, hogy a tiltott szerek kiürüljenek a szervezetből.

Kiprop már februárban megtudta, hogy pozitív lett a mintája, és nagyon megdöbbent.

Abban az időben nem ösztönzésnek vagy megvesztegetésnek tartottam azt a pénzt, de ha most visszatekintek, már tisztán látom, hogy az összeg kapcsolatban állt a mintavétellel, és az azt megelőző értesítéssel.

Hozzátette, továbbra is rendkívül furcsának tartja, hogy éppen akkor lett pozitív a mintája, amikor megzsarolták. „Lehet, hogy kevesebb pénzt kapott, mint amennyit várt (...), de ezt csak gyanítani tudom" – vélekedett az ellenőrről Kiprop.

Azt mondta, hogy a dopping elleni küzdelem élharcosaként tevékenykedik hazájában, és nem szeretne mindent elrontani, amiért az első nemzetközi versenye, vagyis 2007 óta dolgozik.„Remélem, bizonyítani tudom, hogy tiszta sportoló vagyok" – mondta. „Úgy tudom, az EPO injekcióval kerül a szervezetbe. Legutóbb 2014-ben kaptam injekciót: a sárgaláz elleni vakcinát adták be, mielőtt a Bahama-szigetekre utaztam versenyezni."

A kenyai közép- és hosszútávfutóknak a közelmúltban több doppingesetük is volt. Ahogyan az egyaránt eltiltott Jemima Sumgong, Rita Jeptoo, Matthew Kisorio és Agatha Jeruto, úgy Asbel Kiprop menedzsere is Federico Rosa. Az olasz ügynököt állítása szerint megdöbbentette Kiprop pozitív tesztje.

Rovatok