Index Vakbarát Hírportál

Nem tudták megmenteni Usain Bolt tripla-tripla olimpiai aranyát

2018. május 31., csütörtök 16:14

Usain Bolt már nem mondhatja el magáról, hogy összejött neki a tripla-tripla arany az olimpiákon, csapattársa, Nesta Carter doppingügye miatt Jamaica elbukta a 2008-as olimpia 4x100-as váltóaranyát. Carter a Sportdöntőbíróságon (CAS) fellebbezett, de elutasították, helyben hagyták a korábbi ítéletet.

Bolt a pályán Pekingben (2008), Londonban (2012) és Rio de Janeiróban (2016) is megnyerte a száz- és kétszázméteres síkfutást, és a jamaicai 4x100-as csapattal is mindháromszor első lett. Erre előtte egyetlen sprinter sem volt képes, sőt még olyat sem találni, aki egy számban tudott volna három olimpiát nyerni egymás után. Carl Lewisnak is csak egyszer jött össze a tripla, 1984-ben nyert 100-on, 200-on és 4x100-on. A tripla-triplát viszont végérvényesen el kell felejteni, végére értek Nesta Carter két éve húzódó doppingügyének.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem sokkal a riói olimpia előtt hozta nyilvánosságra a 2008-as és 2012-es olimpia újraellenőrzött doppingmintáinak eredményeit. Jellemzően a volt szovjet blokk országaihoz voltak köthetőek az így kiderült doppingesetek, de az atlétikai nagyhatalomnak számító Jamaica is produkált pozitív mintát. Carternél a zsírégetők közé tartozó stimulánst, metilhexanamint mutattak ki. 

A NOB döntése alapján 2017 januárjában Cartert és a jamaicai váltót megfosztották aranyérmétől. Az akkor világcsúcsot futó váltóban Carter és Bolt mellett Asafa Powell és Michael Frater szerepelt. 

Az így Trinidad és Tobagónak járó aranyat Bolt vissza is küldte a NOB-nak, Carter azonban nem adta fel, a Sportdöntőbíróságnál fellebbezett, novemberben hallgatták meg. A CAS ítéletében arról ír, hogy nem követtek el a mintája ellenőrzéskor semmi olyan gondatlanságot, ami a mérési eredményekre hatott volna.

Carter azzal is védekezett, hogy a metihexanamin, csak 2010-ben került fel a doppinglistára, így ezért nem lenne szabad büntetni. A CAS szerint viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni a pekingi eredményeket.

Rovatok