Index Vakbarát Hírportál

A meztépős bajnok hatalmas bulival búcsúzott, a zokogó tízpróbázó az új király

2018. augusztus 8., szerda 22:45

A németek leginkább a szerdát várták az atlétikai Európa-bajnokságon, hogy elbúcsúztassák legnagyobb sztárjukat, a diszkoszvető Robert Hartingot. A diszkoszvető bő egy évtizedig domintálta a mezőnyt, nyert olimpiát, két Európa-bajnokságot, három világbajnokságot, és úgy döntött, a berlini Eb lesz az utolsó nemzetközi versenye. 

Berlinben el se lehet kerülni Hartingot, a város közepén az egyik toronyházra is kivetítették éjszakánként az alakját, és még a kukásautókon is a diszkoszvető képe virít, valamint a felirat, hogy az utolsó nagy dobása jön augusztus 8-án. 

Az utolsó nagy dobásra, mármint méterben, nem lehetett fogadni, Hartingnak nem voltak nagy eredményei idén. A német közönséget – ami jó pár ezerrel nagyobb lett keddhez képest, hiába tegnap rendezték a százas döntőket – ez persze nem nagyon érdekelte, a győzelmeit rendszeresen állatias meztépéssel ünneplő Harting bemutatásakor az amúgy is ijesztően jó akusztikájú Olimpiai Stadionban őrjítő ováció kezdődött. 

Közben persze triplázták az élvezetet, Márton Anita hiányában a női súlylökés favoritja Christina Schwanitz lett, aki sokáig vezetett is, a végén aztán jött a lengyel Guba és elvitte az aranyat, A férfi távolugróknál is német esély volt, Fabian Heinle vagy harmincezer embert tapsoltatott meg második ugrásánál, amiből aztán szezonrekord és vezetés lett.  Az viszont már az ő pechje volt, hogy az ukrán Nyikiforov is centira ugyanennyit ugrott, és mivel a második ugrása jobb volt, elvette az első helyet. Aztán jött a görög Tentóglu és mindkettejüket túlugrotta 825-tel az ötödik sorozatban. Heinle végül kicsit vissza

Harting nem kezdett túl erősen, alig került 61 méter fölé, a második sorozatban viszont már 63,45-öt dobott, amivel  a harmadik helyre került. Az észt Kanter ráijesztett vagy negyvenezer németre, jó nagyott dobott szemre, de 13 centivel Harting mögött maradt. A negyedik sorozatban aztán az ötödik helyre csúszott vissza a német sztár, de összekapta magát, aztán 64,32-vel második is volt a litván Andrius Gudzius mögött. Nem sokáig. A svéd Stahl ugrott az első helyre, lejebb tolta Hartingot is. Aztán egészen a hatodik helyig süllyedt a német, Kanter, Simon Petterson és Lukas Weishaidinger is elé került.

Az utolsó körben megróbált még csodát tenni, a fél stadion Har-ting, har-tingozott és álló ovációt is kapott a búcsúzó bajnok. Így sem jött össze az érmet jelentő nagy dobás, méltatlankodott is rendesen. Az aranyért még drámai csata volt, Gudzius az utolsó körben dobta le Stahlt. A litván futott egy búcsúkört, de ez most nem érdekelt nagyon senkit. Harting köszönetet mondva elbúcsúzott, miközben nosztalgikus film ment a kivetítőkön, aztán sétált, lötyögött egy tiszteletkört.

Már rá sem figyeltek igazán ekkor, a németek már nagyon akartak egy aranyat, és a kilenc szám után élen álló Arthur Abelének erre minden esélye megvolt tízpróbában. A német be is kezdett az 1500 méteres skífutásban, hogy megtartson valamennyit az előnyéből, két és fél körig vezetett is, de egyre jobban elfogyott, a rá veszélyes ellenfeleket azért tartotta még, már felemelet kézzel futott be a célba. A győzelmét percekig zokogva ünnepelt, aztán az papírkoronát is kerítettek az atlétika királyának. A németeknek végül is jól zárult a nap, feljebb tekerték a hangerőt, örömködhettek, bulizhattak még egy fél órát. 

Szerdán hét magyar atléta versenyzett, Papp Krisztina tízezer méteren futott döntőt, míg a többiek előfutamban vagy selejtezőben indultak. Női 100 gáton Kerekes Gréta futamharmadikként jutott az elődöntőbe, Sorok Klaudiának viszont nem sikerült a továbbjutás. Férfi 1500-on Kovács Benjamin bukás miatt veszítette el minden esélyét, és a nagyon erős mezőnyben Kazi Tamás sem futhatott be döntőt érő harmadik helyen.

A férfi gerelyhajítóknál Rivasz-Tóth Norbert betegen vállalta a selejtezőt, ilyen állapotban nem dobhatott egyéni csúcsa közelében, ami a biztos továbbjutáshoz kellett volna. 

Női 400 méteren Nádházy Evelin versenyzett, de saját bevallása szerint is túlizgulta a selejtezőt és egy korábbi sérülés is akadályozta, hogy hozza a legjobbját, neki sem sikerült elődöntőbe jutnia. 

Papp Krisztina taktikusan versenyzett, sokáig a boly legvégén haladt, de jól osztotta be az erejét, a táv második felében sorra fogta be a leszakadókat, végül 33:20,17-es idővel a 13. helyet szerezte meg a 26 fős mezőnyben.

Eredmények:

Férfiak

diszkoszvetés:
1. Andrius Gudzius (Litvánia) 68,46 méter
2. Daniel Stahl (Svédország) 68,23 méter
3. Lukas Weisshaidinger (Ausztria) 65,14 méter

távolugrás:
1. Miltiádesz Tentoglú (Görögország) 8,25 méter
2. Fabian Heinle (Németország) 8,12 méter
3. Szerhij Nyikiforov (Ukrajna) 8,13 méter

tízpróba:
1. Arthur Abele (Németország) 8431 pont
2. Ilja Skurenyov (Oroszország) 8321 pont
3. Vitalij Zsuk (Fehéroroszország) 8290 pont

Nők:
súlylökés:
1. Paulina Guba (Lengyelország) 19,33 méter
2. Christina Schwanitz (Németország) 19,19 méter
3. Aljona Dubickaja (Fehéroroszország) 18,81 méter 

10 000 méteres síkfutás:
1. Lonah Chemtai Salpeter (Izrael) 31:43,29
2. Susan Krumins (Hollandia) 31:52,55
3. Meraf Bahta (Svédország) 32:19,34
13. Papp Krisztina (Magyarország) 33:20,27

Rovatok