Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes maratonvilágcsúcsot futott Kipchoge, az első futó 2 óra 2 percen belül

2018. szeptember 16., vasárnap 11:19

A kenyai Eliud Kipchoge hatalmas világcsúcsot futott a Berlin Maratonon, ő az első ember, aki hivatalos versenyen 2 óra 2 perc alá került. Dennis Kimetto 2014-es világrekordján (2:02:57) több mint egy percet javított. 2 óra 1 perc 39 másodperc az új rekordidő.

Az olimpiai címvédő Kipchoge már tavaly is megpróbálkozott a világcsúccsal Berlinben, de akkor a körülmények távol voltak az optimálistól, az esős időben nem volt valós esélye, és a várt nagy verseny is elmaradt Kenenisa Bekelével és Wilsong Kipsanggal.

Az idei Berlin Maraton körül most nem volt akkora hírverés, de a világ leggyorsabb pályáján mindig lehet számolni azzal, hogy megdőlnek a rekordok. Kipchoge érdekes módon nem a világcsúcsot, hanem egyéni legjobbjának megjavítását tűzte ki célul, ami csak 8 másodperccel gyengébb a világrekordnál.

Kipchoge nagyon bátran kezdett, az első kilométerektől világcsúcstempót diktált, elég hamar leszakadtak róla vetélytársai, a korábban rekorder Wilson Kipsang is lemaradt. Kipchogének csak a nyulak (iramdiktálók) maradtak, de őket is elég hamar felőrölte az iram. Tizennyolc kilométer után már csak egy segítője futott vele.

Úgy tervezte, hogy 61:15-re, 61:20-ra futják majd az első félmaratont, amiből egy 2:02:40-es idő is kijöhet a végén. A féltávhoz még ennél is jobb idővel, 61:06-tal érkezett Kipchoge, Kimetto részidejéhez képest már 40 másodperc előnye volt. Igaz, Kimetto a második félmaratont futotta meg gyorsabban 2014-ben.

Kipchoge 25 kilométer után egyedül maradt, de továbbra is tudta tartani a ritmusát. Sőt,  25 és 30 között az addigi leggyorsabb ötezrét futotta. 35-nél is könnyed maradt a mozgása, továbbra is közel egyperces előnyből gazdálkodhatott. Reálisnak tűnt, hogy elsőként kerüljön be 2 óra 2 perc alá. A kenyai nem nagyon lassult az utolsó ezreken, nagyon okosan osztotta be az erejét. A második félmaratonját gyorsabban futotta, végül 2:01:39-cel, hatalmas világcsúccsal ért célba.

Kipchogét már eddig is minden idők legjobb maratonistájának tartották, korábbi kilenc maratonjából nyolcat megnyert, és övé minden idők leggyorsabb 42, 195 kilométere is, kísérleti körülmények között 2016-ban 2:00:25-öt futott a monzai Forma-1-es pályán, de a világcsúccsal még magasabb szintre lépett.

Borítókép: Fabrizio Bensch / Reuters.

Rovatok