Index Vakbarát Hírportál

Törött lábbal, négykézláb kúszva váltotta társát a japán futó

2018. október 24., szerda 16:19

A japánok a futásban is újra és újra megmutatják, hogy nem ismernek megalkuvást, a végletekig kihajtják magukat, gyakran úgy is, hogy túllépik a határaikat. A Princess Ekidenen törött lábbal, négykézláb célba kúszó és teljesen dezorientálttá váló futót is láthattak.

Japánban nagy hagyományai vannak az úgynevezett ekideneknek, amelynek során általában maratoni távot futnak végig a csapatok, de nem egyenlő részre vannak elosztva a távok. Van külön főiskolás bajnokság, de vállalati csapatoknak is óriási presztízs ezeken a versenyeken nyerni.

A hétvégén a női csapatoknak rendezték a Princess Ekident, amiről a országos bajnokságra lehetett kvalifikálni. A 27 csapatból nem mindenkinek ment simán a verseny. Az Iwatani Sangyo tagja, Iida Rei a második, 3,6 kilométeres szakaszt futotta. A váltópont felé közeledve azonban elbukott, és mint később kiderült, a jobb lába el is tört, nem tudott ráállni. Iida nem adta fel, négykézláb bekúszott a 200 méterre lévő célba, miközben az aszfalt mindkét térdét véresre dörzsölte. 

A bukás után Iida csapatvezetője úgy döntött, hogy feladják a versenyt, de ez a hír nem jutott el a futóhoz, aki a mellette sétáló bírótól is többször megkérdezte, milyen messzire vannak a váltóponttól, írja a Telegraph. A szervezőket bírálták, hogy nem vették ki a versenyből Iidát, de az őt kísérő bíró úgy látta, hogy el tud jutni a társáig, így végül nem állította le.

A verseny harmadik szakaszán is ijesztő jelenet játszódott le, Okamoto Harumi a 10,7 kilométeres etapból úgy 8 kilométerig simán haladt, de aztán szétesett a mozgása, nem nagyon tudta, hol van. A fordítópontig eljutott, ez még el is jutott a tudatáig, de nem kerülte meg, csak egy nehézkes hátraarcot csinált. Végül visszafordították, de látszott, hogy bajban van, képtelen volt egyenesen futni. Okamoto teljesen kikészült, nem tudta lefutni a távját, szédelegve összeesett. A szervezők először árnyékba vitték, majd a mentők jöttek érte.

Rovatok