Index Vakbarát Hírportál

Anyja drogos volt, csapatorvosa molesztálta, 21 évesen mégis minden idők legjobbja lett

2018. november 1., csütörtök 18:28

Az anyja függő, az apját alig ismeri, a csapatorvosa pedig molesztálta, Simone Biles mégis olyat vitt véghez mindössze 21 évesen, amire soha senki nem volt képes. Korszakos zseni, aki Rióban négy aranyérmet nyert az olimpián, majd két év önkéntes szünet után megszerezte a negyedik világbajnoki aranyérmét egyéni összetettben. A katari vb-n még a lehetetlenre is van esélye az amerikai tornászfenoménnak.

Simone Arianne Biles 1997 március 14-én született az amerikai Ohio államban. Borzalmas gyerekkora volt: édesanyja drog- és alkoholproblémái miatt nem tudott róla és három testvéréről gondoskodni, édesapja pedig elhagyta a családot és soha nem vett részt a lánya életében.

A gyerekek helyzete 2000-ben lett jobb, amikor anyai nagyapja és annak második felesége kezdett gondoskodni róluk, 2003-ban pedig örökbe is fogadták Simone-t és Adria nevű testvérét. Ezek után jobbnak látták a nagyszülők, ha Bines otthon tanul: a középiskolát magántanulóként végezte el, 2015-ben érettségizett le, egy évvel később pedig csodát tett a riói olimpián.

Korszakos zseni

Az édesanya révén belizei állampolgársággal is rendelkező Biles először hatévesen, a napköziben próbálta ki a gimnasztikát. Egyből látszott, hogy óriási tehetség, nyolcéves korában pedig már saját edzője volt.

Ifiként 2011-ben kezdett el versenyezni, két év alatt sikerült egyéniben, gerendán és ugrásban aranyérmet szereznie, illetve talajon is összejött neki egy ezüstérem. 

Egyedül a felemás korláton nem tudott jól teljesíteni, ami mai napig a legnagyobb nemezise. 

2013-ban, 16 évesen vett részt az első felnőtt versenyén, az Amerikai Kupán egyéni összetettben második lett. Ezek után több nemzetközi tornán is indult és elég jól teljesített ahhoz, hogy szerepeljen a 2013-as világbajnokságon.

ahol rögtön négy aranyat és egy ezüstöt szerzett, és megint egyedül a felemás korláton nem sikerült dobogón végeznie.

Ezek után már nem volt megállás: 2014-ben és 2015-ben világbajnok lett egyéniben, talajon és gerendán, illetve ugrásban egyszer második, egyszer pedig harmadik helyen végzett. Majd jött Rio, ahol

hatból négy számban (csapat, egyéni, ugrás, talaj) aranyérmes lett, illetve volt egy bronzérme gerendán.

Az egy olimpián gyűjtött négy aranyával beállította az amerikai csúcsot, illetve Szabó Katalin (1984) óta ő lett az első, összességében pedig az ötödik nő akinek ez sikerült a sportág történetében. 

Molesztálta a csapatorvos

Az olimpiai sikerek után Biles úgy döntött, hogy a 2017-es szezont pihenéssel tölti, de így is emlékezetes maradt számára az év, bár nem a jó értelemben. Novemberben kezdett ugyanis kicsúcsosodni a Larry Nassar, az amerikai tornászválogatott orvosának botránya: 168 nő vádolta meg azzal, hogy szexuálisan zaklatta.

Az áldozatok között volt Biles is, aki a Twitterére rakott ki egy közleményt a vele történtekről:

Nagyon sokáig azt kérdezgettem magamtól, hogy vajon túl naiv voltam? Az én hibám volt, ami történt? Most már tudom, hogy nem az én hibám volt, és nem fogom magammal cipelni a bűntudatot, ami Larry Nassaré és a tornászszövetségé.

A tornászfenomén és a szövetség közötti viszony ezután sem rendeződött: Biles nemrég például egyetlen tweettel kirúgatta a szövetség ideiglenes elnökét.

A dolog lényege annyi, hogy Mary Bono egy már törölt posztjában beszólt a Nike-nak, amiért az kiállt az amerikai futballista Colin Kaepernick mellett. Ez több okból is problémás volt:

Ezen Biles meglehetősen kiakadt, és mivel ő az Egyesül Államok egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb sportolója a maga egymillió Twitter-követőjével, a tweetje után Bonóra olyan népharag zúdult, hogy kénytelen volt lemondani.

A történelemírás után jöhet a lehetetlen

Minden nehézség és probléma ellenére Biles pihenése és felkészülése tökéletesre sikerült, két év után bombaformában tért vissza a világbajnokságra. Pedig nem kezdődött jól a dolog: múlt hét pénteken vesekővel került kórházba, így kétséges volt, hogy tud-e egyáltalán szerepelni az amerikai tornászválogatottban, ami a katari világbajnokság selejtezőjében indult.

Biles azonban a fájdalmak ellenére versenyzett, sőt övé lett a legtöbb pont is. A csapatversenyt azóta be is húzta a társaival, ma pedig történelmet írt:

21 évesen megnyerte pályafutása negyedik világbajnoki aranyát egyéni összetettben, amire előtte soha senki nem volt képes.

Nem volt sima, többször is hibázott, egyszer még a gerendáról is leesett. Pontosabban: neki nem volt sima, ugyanis az idei leggyengébb 2018-as összetett eredménye még így is 1,5 ponttal jobb volt, mint bárki más legjobb teljesítménye.

Ráadásul itt még nem ért véget a történet: egy év alatt annyira felküzdötte magát a felemás korláton, hogy a második legjobb eredménnyel jutott be a döntőbe. Jelena Susunova (1987) óta ő lehetne az első, aki egy világbajnokságon mind a hat számban dobogón végezne. Sőt, arra is relatíve jó esélye van,

hogy a történelem során először mind a hat számot megnyerje.

Persze ez már tényleg a lehetetlen kategória, de ha valaki, akkor Simone Biles képes lehet rá.

Borítókép: Karim Jaafar / AFP.

Rovatok