Index Vakbarát Hírportál

A nyúlmentes NY Marathon minden képzeletet felülmúlt

2018. november 5., hétfő 10:21

A vasárnapi New York Marathonon a férfiak és a nők versenye is úgy alakult, hogy a legek között kell majd emlegetni azokat. A férfi mezőnyben az utolsó méterekig kiélezett verseny volt, Lelisa Desisa két másodperccel nyert, a nőknél Mary Keitany repesztett megdöbbentően erős második félmaratont. 

A New York-i pálya nem tartozik a könnyű kategóriába, sok a kanyar és a föl-le szintezés, aki világcsúcsot akar futni, az nem ezt a versenyt választja. A presztízse ugyanakkor óriási, a pénzdíj sem kicsi, mindig lehet klasszis futókra számítani. 

Ma a legtöbb nagy maratonon iramdiktálók segítenek a jó időeredmények eléréséhez, de New Yorkban pár éve feladták ezt az elvet, rábízzák a futókra, hogy milyen versenyt futnak. Nyulak nélkül általában jóval taktikusabb lesz egy-egy futás, de ezzel együtt kiszámíthatatlanabb és izgalmasabb is.

Idén erre láttunk jó példát. A női élmezőny elég óvatosan kezdett, lassú iramot ment az első 15 kilométeren, nem tűnt úgy, hogy emlékezetes lesz ez a maraton. Ezután kezdett gyorsulni a tempó, a kenyai Mary Keitany váltott ritmust, és rövid időn belül szétszedte a mezőnyt. Akik megpróbáltak vele tartani, azok fejre álltak, erős tempóját nem lehetett sokáig tartani.

A világ legjobb női idejét birtokló kenyai (a világcsúcstartó Paula Radcliffe férfi segítőkkel futott) általában a maratonok elején gyors, most viszont taktikát váltott, a második felét nyomta meg.

A második félmaratonja 66:58 lett, közel tíz perccel erősebb, mint az első.

Ilyen félmaratont nem sok nő tud futni amúgy sem, végképp nem úgy, hogy már 21 kilométer benne van a lábában. A 36 éves Keitany közel került a pályacsúcshoz, de végül 17 másodperccel elmaradva attól, 2:22:48-cal futott be. Ez volt a negyedik New York-i győzelme. A második helyen Vivian Cheruiyot futott be (2:26:02), ő meg sem próbált Keitanyval menni, saját tempót választott, ahogy a harmadik Shalane Flanagan (2:26:22) is.

A férfi mezőnyben nem egy magányos akció döntött. Már a rajttól viszonylag erős tempót választottak, a többiektől 10-15 méterre elszakadva Shura Kitata ment az élen úgy 23 kilométerig. Kamikazeakciónak tűnt, amit csinált, de versenyben maradt. Az igazi küzdelem 30 kilométertől kezdődött, a címvédő Geoffrey Kamworor akciózott, rövid időn belül csak ketten maradtak vele, Kitata és Lelisa Desisa. 35-nél Kitata leszakadt. Kamworor tűnt frissebbnek, de 40-nél mégis Desisa indított támadást, le is szakította a kenyait. Közben Kitata is összeszedet magát, és közel százméteres hátrányát lépésről lépésre csökkentette egy lejtős szakaszon. 

Kitata megfogta Kamworort, majd az utolsó 500 méteren már közvetlenül Desisa mögött volt, de a végső hajrára már nem maradt benne túl sok. Két másodperccel kapott ki Desisától, aki 2:05:59-cel nyert. Ez minden idők második legjobb New York-i eredménye volt, sőt Kitata és Kamworor (2:06:26) is belül futott a korábbi második legjobb időn. 

Rovatok