Index Vakbarát Hírportál

Minden idők legjobb maratoni debütálása volt Dubajban

2019. január 25., péntek 16:36

Már hagyomány, hogy a Dubaj Maratonon szenzációsan jó időeredmények születnek ismeretlen futóktól, vagy valami őrült dolog történik a versenyen. Idén sem tört meg ez a sorozat. Minden idők harmadik legjobb női idejét futotta meg Ruth Chepngetich 2:17:08-cal. A férfiaknál is top 10-es eredmény született.

A Dubaj Maratont nem ideális időben rendezik, de a magas pénzdíjak a szezon elején is megmozgatják a futókat – persze nem a világsztárokat. Idén megvágták a díjazást, de ez nem nagyon látszott az eredményeken.

A női világcsúcsot Paula Radcliffe tartja 2:15:25-tel, ezt férfi iramfutókkal érte el, míg a tisztán női csúcs Mary Keitanyé. Ő 2:17:01-et futott tavaly Londonban. Dubajban ezt az időt sikerült elég jól megközelíteni, bár ott is férfi nyulakat használtak a tempóhoz.

Bátran bekezdtek, a félmaratont 1:08:10 alatt teljesítették, volt esély a csúcsjavításra. Chepngetich mellett még Debele Degefa és Worknesh Edesa is elbírta az erős iramot. A verseny 35 kilométer után dőlt el, Chepngetich beleerősített, a többiek pedig már nem tudtak vele tartani. A második Degefa 2:07:41-gyel ért célba, ideje az örökranglista ötödik helyére röpítette az etiópot.

A férfiaknál Getaneh Molla és Herpas Negasa küzdött az első helyért, végül az előbbi hajrázott jobban, hat másodperccel verte Negasát. A 2:03:34-es idejével Molla a kilencedik helyre lépett az örökranglistán. Emellet ez az idő pályacsúcs, és minden idők legjobb maraton debütálása. Molla korábban pályaversenyző volt, 13 percen belüli ötezret tud.

Rovatok