Index Vakbarát Hírportál

Caster Semenyát biológiailag férfinak tekintik

2019. június 19., szerda 12:04

Részleteket közölt kedden a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a februári ítéletéből, amelynek értelmében hormonkezelésre vagy hormonális gyógyszerek szedésére kötelezte Caster Semenyát, ha továbbra is indulni akar női 800 méteres futóversenyeken.

A kétszeres olimpiai, háromszoros világbajnok sportolónő tíz éve csatázik a nemzetközi szervezettel, amely a most kiadott iratok szerint férfinak tartja őt.

„Azok közé tartozik, akik biológiailag férfi atléták női nemi jelleggel”

– hangzott el az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) részéről a tárgyaláson.

Semenya összetört:

Nem tudom szavakba önteni, mennyire fáj

– felelte, miután megkérdőjelezték női mivoltát.

A CAS ítéletének értelmében hormonkezelés nélkül nem versenyezhetett, de az ítéletet a svájci legfelsőbb bíróságnál megfellebbezte, ami hatályon kívül is helyezte azt, így jelenleg gond nélkül indulhatna a nők között. A végső bírósági ítélet az ügyben tehát folyamatban van.

A papírokból kiderül, hogy a 28 éves síkfutót 2009 óta vizsgálta az IAAF, megállapította, hogy

XY kromoszóma-összetétellel született, szexuális fejlődése eltért a normálistól, férfi biológiai tulajdonságokat kapott, pubertás kora után férfiakra jellemző tesztoszteronszinttel,

így sportszerűtlen előnyhöz jutott a többi atlétanővel szemben – írja a New York Times.

Semenya az iratok szerint maga számolt be arról , hogy a 2009-es világbajnokság előtt hazájában, Dél-Afrikában vitték nemi vizsgálatra, amelyet berlini vb-győzelme után az IAAF is megismételtetett. Kórházba kellett mennie, „nem tehetett mást, kénytelen volt beleegyezni”.

Ezek után a szervezet 2010 és 2015 között különböző hormonális gyógyszerek és készítmények szedését javasolta neki, ha továbbra is futni akar. Párat kénytelen volt kipróbálni, ám ezektől rosszul lett, hányt, belázasodott, fájt a hasa, és hízni kezdett.

Végül tíz évvel a feltűnése után kitiltották a női élsportból,

400 méter és 1 mérföld közötti távokon csak kezeléssel indulhatna a CAS-határozat szerint.

Semenya állítja, ő volt a „kísérleti nyúl”, akin letesztelték a szereket, illetve meghozták a női atlétákra vonatkozó szabályokat.

A bajnoknő kedden kijelentette:

Nem engedem többé az IAAF-nek, hogy használja a testemet.

Rovatok