Index Vakbarát Hírportál

Coleman brutálisan erős futással jelentkezett be a 100 méter trónjáért

2019. szeptember 28., szombat 18:31

Christian Coleman két tökéletesen összerakott futással bejelentkezett Dohában a százméteres síkfutás világbajnoki aranyára. 

A 23 éves amerikai sprinter pénteken már jelezte, hogy bombaformában van, 9,98 másodperces idővel nyerte előfutamát. A világversenyeken előfutamon még a legnagyobbak sem nagyon kezdtek 10 másodpercen belül, mindenki spórolósabbra szokta venni az első kört. 

Az elmulasztott doppingvizsgálatai miatt eltiltással fenyegetett Coleman elég nehezen viseli a kritikákat, láthatóan feszült még Az előfutam után is, mint egy tank áttört az őt váró újságírók között, senkinek nem válaszolt. Pedig a közönség elég jól bánik vele, nem fütyülik ki, mint például tavaly Justin Gatlint. 

Coleman az elődöntőben is nagyon koncentrált volt, elsőként robbant ki a rajtgépből, és látványosan maga mögött hagyott mindenkit futamában, 9,88-cal üzent a többieknek. A futó semmilyen érzelmet nem mutatott ki, rögtön konokul lekocogott a pályáról. 

A második elődöntőben elég verseny alakult ki. A kanadai André de Grasse nagyjából a 2016-os olimpia óta keresi a formáját, és most úgy tűnik, meg is találta. 10,07-es futással verte a 2011-es világbajnok Yohann Blake-et, míg a harmadik a vb-címvédő Justin Gatlin lett. Neki még izgulnia kellett, hogy idővel bekerülhet-e a legjobb nyolc közé. A 10,09-e végül elég lett, hetedikként jutott a döntőbe. A harmadik elődöntő első két helyét a dél-afrikai Akani Simbine és a brit Zharnel Hughes hozta el. Az első elődöntőbe bejutott még a kanadai Aaron Brown, és idővel ott van az olasz Filipo Tortu.

Hogy Coleman jól taktikázott és tartalékolt-e, az majd a magyar idő szerint 21:15-kor kezdődő döntőben kiderül. Egy korábbi interjújában azt ígérte, Dohában kapcsolja be a hetedik sebességet. Egy biztos, rajta kívül még nincs tíz másodpercen belüli futó az idei vb-n.

Rovatok