Index Vakbarát Hírportál

Egy este nyert vb-ezüstöt férj és feleség, de nem látták egymás versenyét

2019. október 4., péntek 20:47

A dohai atlétikai világbajnokság csütörtöki versenynapján kis különbséggel, ugyanazon estén nyert világbajnoki ezüstérmet férj és felesége, az észt Maicel Uibo és a bahamai Shaunea Miller-Uibo. 

A férj tízpróbázó, és eddig sem vb-n, sem Európa-bajnokságon nem tartozott a top versenyzők közé, a tizedik volt a legjobb helyezése. Dohai második helye mindenképpen meglepetés. 

Az észt fokozatosan jött fel, az első szám, a száz méter után csak a 16. volt. A negyedik szám, a magasugrás után már az 5. volt, majd kiemelkedő rúdugró és jó gerelyhajító teljesítménye után már az élen állt az utolsó szám előtt. Az 1500 méteres síkfutásban a német Niklas Klausszal nem tudta tartani a lépést, és túl kevés előnye volt, hogy megőrizze az aranyat. 

A női 400 méteres síkfutás egyik legnagyobb favoritja volt Shaunae Miller-Uibo, aki a szám olimpiai bajnok címvédője is, de Szalva Eid Nasszer verhetetlen volt a döntőben. A bahreini nagyon erősen kezdett, és egész egyszerűen nem akart elfogyni a végére, hiába jött nagyon Miller-Uibo, megőrizte előnyét. 

„Ez az első felnőtt szabadtéri érmem. A feleségemnek már van egy pár, de azért különleges, hogy ugyanakkor, ugyanazon a estén szereztem meg, mint ő. Nem tudom, hogy ez megtörtént-e már ez valakivel a múltban, de szép pillanat" – nyilatkozta a tízpróbázó, aki szerint Észtországban és a Bahamákon is biztosan partiznak miattuk.

Nem példa nélküli, amit az Uibo házaspárt vitt véghez, valami nagyon hasonló lejátszódott már. Az 1952-es olimpián a csehszlovák Zátopek házaspár egy órán belül nyert két aranyat. Először Emil győzött 5000 méteres síkfutásban, majd Dana gerelyhajításban lett első.

Uibo elmondta, felesége versenyét nem látta, csak az eredményközlő rendszer frissítgette, míg az utolsó számra készült.

„Atlétaként nagyon versengők vagyunk. Együtt edzünk a floridai Clermontban. Mindennap együtt készülünk, és néha együtt is végzünk futóedzést. A pályán és azon kívül is versengünk. Képesek vagyunk mindenen vitázni, hogy például melyikünket szereti jobban a kutyák, és ilyen random ügyek kerülnek elő" – mondta a tízpróbázó, aki feleségével még a Georgia Egyetem csapatában ismerkedett meg. 

„Mi egy család vagyunk Maicallal, mindig megosztjuk egymással az álmainkat, hajtjuk egymást, hogy elérjük a legjobbunkat. Nagyon büszke vagyok a versenyzésére, és biztos vagyok benne, hogy ő is büszke rám. Nem szereztük meg az aranyat, de majd legközelebb" – nyilatkozta a verseny utáni sajtótájékoztatón Miller-Uibo.

Rovatok