Index Vakbarát Hírportál

A maraton királya késznek érzi magát a két órán belüli időre

2019. október 10., csütörtök 19:21

Késznek érzi magát Eliud Kipchoge arra, hogy első emberként két órán belül lefussa a maratont szombaton. A kenyai futó a kísérlet céljához közel, a bécsi Hauptallén tartott sajtótájékoztatón.

„Jól érzem magamat, tetszik a pálya, várom a szombatot. Bécs egy sportváros. Tömegek szeretik a sportot Bécsben, a pálya sík és gyors, és egy parkban van, természetes környezetben. Berlin arról szólt, hogy világrekordot fussak, Bécs pedig olyan futásról szól, amivel történelmet írok, mintha az első ember leszállna a Holdra" – mondta Kipchoge, aki tavaly 2:01:39-cel állított fel világrekordot. 

A kenyai futó otthon, a kaptagati edzőtáborban készült az elmúlt négy hónapban. 

„Mindenhonnan ér nyomás, de megpróbálok olyan nyugodt maradni, amennyire csak lehet. Sokat jelent nekem ez a verseny. Azt akarom elérni, hogy átkapcsoljam az emberek agyát, az ember előtt nincsenek határok. Nem lehetsz fizikailag fitt, ha nem vagy mentálisan is az. Ha az elméd rendben van, jól leszel." – mondta az NN Running futója.

Kipchoge 2017 májusában egyszer már megpróbált két órán belül futni, de 26 másodperc híján ez nem sikerült neki. „Jobban felkészültnek érzem magam, és magabiztosabbnak is. Az elmúlt két évben a kétórás tempóval futottam, már nem csodálkozom rá, hogyan kell csinálnom. Semmi sem száz százalék, de biztosíthatom, nyugodt vagyok és várom a szombatot." 

A futó megjegyezte, hogy Roger Bannisterről sem gondolta senki, hogy képes négy percen belül futni az egy mérföldet, mégis sikerült neki. Szerinte az is jó példa arra, hogy nincsenek korlátai az embernek, hogy Kenenisa Bekele rettentően közel került világcsúcsához

Egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz a kísérlet rajtja, az időjárási viszonyoktól függően reggel 5 és 9 óra között lesz valamikor. A futót majd 35 nyúl, iramdiktáló segíti majd, és van hat tartalékja is. 

Rovatok