Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt, Tokiótól 800 km-re rendezik a maratont az olimpián

2019. november 1., péntek 12:43

Formálisan eldőlt, hogy Szapporóban rendezik meg a maratoni futást és a gyaloglószámokat a 2020-as tokiói olimpián, miután a japán főváros kormányzója vonakodva ugyan, de pénteken belenyugodott a módosításba.

„Nem hagytam jóvá, de elkerülhetetlen a döntés, amely nélkülözi a teljes egyetértést" – fogalmazott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a szervezőbizottság, a főváros és a japán kormány képviselőit felvonultató négyoldalú tárgyalás után Koike Juriko, aki hozzátette, a NOB indoklása számára továbbra sem elégséges.

John Coates, a NOB előkészületeket felügyelő bizottságának vezetője leszögezte, hogy további versenyszámok helyszínének megváltoztatása nem várható. „Azt hittük, ki lehet találni valamit, de az ellenfelünk a természet" – mondta Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke, aki megérti és tiszteletben tartja a főpolgármester érzéseit a nehéz döntés után, írja az MTI.

A NOB két hete jelentette be, hogy a Tokiótól 800 kilométerre északra fekvő városba vinné a maratont és a gyaloglószámokat, mert indoklása alapján leginkább az ezekben a számokban versenyzők szervezetére gyakorolna hatást a várható hőség. Szapporóban, az 1972-es téli olimpia helyszínén pedig az előrejelzések szerint napközben öt-hat fokkal lesz hűvösebb, mint Tokióban. Szapporóban futballmérkőzéseket is rendeznek az olimpián.

A korábbi tervek szerint az 50 kilométeres gyaloglás hajnali 5 óra 30-kor, míg a maraton 6-kor rajtolt volna, hogy a sportolók ne legyenek kitéve az óriási hőségnek, Tokió vezetése mentőötletként a hajnali három órai rajtot is felvetette. A dohai atlétikai világbajnokságon éjfél után indult a maratoni mezőny, amely így is 30 Celsius-fok körüli hőmérsékletben teljesítette a 42 195 méteres távot, de ezt a megoldást szerette volna elkerülni a NOB.

A 2020-as tokiói olimpiát július 24. és augusztus 9. között rendezik.

Rovatok