Index Vakbarát Hírportál

Félmillió dollárral segítenének a versenyek és pénzdíjak nélkül maradt atlétákon

2020. április 28., kedd 15:49

Az Atlétikai Világszervezet (WA) és a Nemzetközi Atlétikai Alapítvány (IAF) közösen félmillió dolláros alapot hoznak létre, amelyből a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került atlétákat kívánják támogatni, írják közleményükben.

A világszövetség elnöke, Lord Sebastian Coe azt mondta, az alapot azon sportolók támogatására fogják használni, akik az elmúlt hetekben a versenyek felfüggesztése és törlése miatt elvesztették a jövedelmük nagy részét. Az 1986-ban alapított IAF, amelynek tiszteletbeli elnöke II. Albert monacói herceg, aki maga is túlesett a koronavírus-fertőzésen, 2020-ra és 2021-re is már külön forrásokat kerített el, segíteni tudjanak az atlétákon.

A támogatói kérelmek elbírálására külön munkacsoportot hoz létre a WA, aminek szintén Coe lesz a vezetője. A munkacsoportban tagja közt van a kétszeres olimpiai bajnok marokkói hosszútávfutó, Hisám el-Gerúzs, valamint a görög rúdugró olimpiai bajnok, Katerina Sztefanidi is. A csoport ezen a héten fog ülésezni, ahol további források bevonásának lehetőségét is meg fogják vizsgálni.

Albert monacói herceg azt mondta, az IAF a kezdetek óta már több mint 30 millió dollárral támogatta az atlétikát, és reméli, hogy ezúttal is segíteni tudnak a sportolóknak, akár az olimpiára való felkészüléseben is.

Korábban a teniszezők is hasonló alapot hoztak létre, hogy így segítsenek a világranglistán alacsonyabban rangsorolt játékosokon.

Rovatok